czwartek, 27 grudnia 2012

SERNIK Z MAKIEM TROCHĘ CZEKOLADOWY I Z NUTĄ KORZENNĄ...i kilka porad na dobry sernik

Zrobiłam sernik ,który  robię już od dłuższego czasu i jest to sernik do którego ubija się białka jaj osobno .Raczej nie byłam fanką tych serników bo gdziekolwiek je jadłam zawsze były słodkie i opadnięte .Ten wychodzi mi za każdym razem jednakowo wysoki ,równiutki i nawet cm nie opada.I jak tak już mowa o detalach to się zastanawiam czemu te serniki opadają bo to co ja ostatnio z nimi wyprawiałam to nie powinny były mi w ogóle się upiec a upiekły się pięknie i też nie opadły
Ja ostatnio robię tak:
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika otwieram drzwiczki i czekam z 2 min
Ostroznie wyjmuję i stawiam na blacie na następne 2min
Po tym czasie cienkim nożem (bo są grube też) obkrawam na około sernik ale nie odpinam tortownicy
Zostawiam tak to całkowitego wystudzenia i wkładam do lodówki na cała noc
Rano jest idealnie kremowy,dość ciężki i wystarczająco słodki bo nie znoszę słodkich serników
Być może że ten zabieg powoduje to iż nie opada .
A jeśli chodzi o wierzch to czasami mi pęka ale tylko wtedy kiedy nie piekę w kąpieli wodnej.
Zresztą moja babcia mawiała ,że jak sernik pęka to znak że jest dobrze upieczony wiec po co się martwić
Zapraszam po przepis.Ten sernik to mała modyfikacja  smakowa mojego poprzedniego sernika .Oczywiście miał być śmietankowy ale tak się zagapiłam ,że zamiast budyniu waniliowego wzięłam czekoladowy i w sumie to nawet wyszło na korzyść:)

A i jeszcze jedno nigdy nie zmniejszam temperatury  bo zazwyczaj zapominam (jeśli przepis o tym mówi)
Ja zawsze piekę w 160-170stC
Albo piekę w kąpieli wodnej albo wstawiam tylko miskę z wodą na sam spód a czasami nie robić nic i piekę na sucho .
I ponieważ mam mikser który nie potrzebuje mojej ręki bo kręci się sam to masa mi się cały czas miksuje na średnich obrotach i wtłacza się powietrze i wcale to też nie ma znaczenia  jak niektórzy myślą;)
Po prostu czym mniej się denerwujemy i kombinujemy to serniki wtedy wychodzą najpyszniejsze

PRZEPIS;

1kg sera w wiaderku(ja używam ostatnio z lidla i jestem bardzo zadowolona)
1/4-1/2p masła miękkiego(masła używam więcej lub mniej  nie ma to większego wpływu w mojej ocenie)
3jajka całe
3 żółtka
3białka ubite na pianę
3/4szkl cukru drobnego
1/4szkl cukru do ubicia z białkami (używam cukier puder a jak nie mam to zwykły)
1budyń czekoladowy
1 łyżka ekstraktu waniliowego może być olejek waniliowy też smakuje
1/2szkl maku

SPÓD:
200g herbatników
3/4 paczki masła
2 łyżeczki przyprawy korzennej(do pierników)

Ciastka miksuję w blenderze lub tłukę wałkiem i mieszam z masłem i przyprawami
Przekładam do tortownicy(24-25cm) ugniatam i wstawiam do lodówki

 Masło rozcieram z cukrem
dodaję 3 całe jajka cały czas miksując
wsypuję budyń ,ekstrakt wanilii,mak
dodaję ser i nadal miksuję
dodaję 3 żółtka,miksuję na średnich obrotach
Białka ubijam na sztywno dodaje cukier i jeszcze chwilkę miksuję
Dodaję do masy serowej 2 łyżki białek i miksuję
Jak się białka połączą z masą dodaję resztę białek i na wolnych obrotach miksuje dalej, aż wszystko się dokładnie połączy jak się boicie to możecie delikatnie wmieszać białka łyżką
Przekładam masę do tortownicy wyłożonej ciastkami
Piekę w nagrzanym do 170stC w kąpieli wodnej piekłam ok 70 min
PAMIĘTAJMY!
Tortownicę przed wylepieniem ciastkami wykładamy papierem do pieczenia
Potem od spodu owijamy folią aluminiową aby masło topiące nie wydostało się na zewnątrz bo będzie przykry zapach i jeżeli pieczemy w kąpieli wodnej to folia nam zabezpiecza spód od wody
W KĄPIELI WODNEJ TO ZNACZY:
Na blachę z piekarnika wykładam folię aluminiowa
nalewam wody ciepłej i wstawiam sernik
Dolewam jeszcze tyle wody na ile pozwoli mi blacha
Zamykam piekarnik i piekę :)
Można tez wstawić tortownice np. do dużej blachy do ciast o ile tortownica jest mniejsza i się do niej zmieści
Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem:)

zdjęcie nie najlepsze ale to ostatni kawałek jaki zdołałam sfotografować i to wczoraj wieczorem:)





5 komentarzy:

  1. Mój i tak opadnie;-)) Czekam zatem az sie pofatygujesz i mi taki upieczesz w moim piekarniku;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda obłędnie, u mnie jak co roku pojawił się na święta, ser z lidla również używam, mam wrażenie, że tak nie opada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć ostatnio u mnie serników pod dostatkiem, to na ten ostatni kawałeczek chę†nie bym się wprosiła;)

    Dużo cennych rad Kasiu, mi na szczęście raczej nie opadają, nie pękają, ale jak sama wiesz, każdy ma swoje metody i w każdym domu jest inny piekarnik, a to połowa sukcesu;)

    Szczęśliwego Nowego Roku Kochana Kasieńko, spełnienia marzeń, zdrówka i miłości!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda po prostu palce lizać!

    Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...