Prosty pasztet ,który można wykonać z tego co zostanie np. po świętach lub zrobić na święta ze składników ogólnie dostępnych w każdej lodówce i spiżarce.Tym razem dodałam białej fasolki i nawet mi się to spodobało i zasmakowało:)
PRZEPIS:
3 sznycle z indyka (ja kupiłam w lidlu)
sól,pieprz czosnek do smaku
3 kiełbaski np.biała lub śląskia(wielkość serdelków)
3-4 plastry szynki z tłuszczykiem
2 jajka
1 paczka masła
50 ml śmietany 30%(może być mascarpone)
1 puszka białej fasolki
rozmaryn świeży wg uznania ,ja dałam 1 łyżeczkę
ok. 2 garści rodzynek
-Sznycle rozbić jak kotlety schabowe oprószyć solą i przyprawami tylko nie za dużo soli lepiej doprawić na koniec.
-Usmażyć na patelni z lewa i prawa ,ja smażyłam na patelni grillowej
Masło rozpuścić
-W malakserze(mikser z nożami) zmiksować : mięso,pokrojone i obrane kiełbaski,szynkę i fasolę,wlewając po woli ostudzone masło i śmietanę
-Jajka surowe
-Dodać rozmaryn ,rodzynki wymieszać i doprawić jeszcze do smaku
Masa będzie raczej rzadsza niż gęsta.Można dolać też trochę rosołu i następnym razem to zrobię
Jak toś nie lubi rodzynek i rozmarynu może nie dodawać .
Pasztet jest łatwy i można kombinować z mięsem gotowanym z rosołu itd. Wszystko co nam wyobraźnia podpowie:)
Piekłam ok 1 godziny ,aż się ładnie zrumienił od góry ile lekko odstawał od foremki
180stC + na sam spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
PAMIĘTAJCIE! Do zimnego piekarnika zimna woda a do już nagrzanego gorąca woda.
PRZEPIS:
3 sznycle z indyka (ja kupiłam w lidlu)
sól,pieprz czosnek do smaku
3 kiełbaski np.biała lub śląskia(wielkość serdelków)
3-4 plastry szynki z tłuszczykiem
2 jajka
1 paczka masła
50 ml śmietany 30%(może być mascarpone)
1 puszka białej fasolki
rozmaryn świeży wg uznania ,ja dałam 1 łyżeczkę
ok. 2 garści rodzynek
-Sznycle rozbić jak kotlety schabowe oprószyć solą i przyprawami tylko nie za dużo soli lepiej doprawić na koniec.
-Usmażyć na patelni z lewa i prawa ,ja smażyłam na patelni grillowej
Masło rozpuścić
-W malakserze(mikser z nożami) zmiksować : mięso,pokrojone i obrane kiełbaski,szynkę i fasolę,wlewając po woli ostudzone masło i śmietanę
-Jajka surowe
-Dodać rozmaryn ,rodzynki wymieszać i doprawić jeszcze do smaku
Masa będzie raczej rzadsza niż gęsta.Można dolać też trochę rosołu i następnym razem to zrobię
Jak toś nie lubi rodzynek i rozmarynu może nie dodawać .
Pasztet jest łatwy i można kombinować z mięsem gotowanym z rosołu itd. Wszystko co nam wyobraźnia podpowie:)
Piekłam ok 1 godziny ,aż się ładnie zrumienił od góry ile lekko odstawał od foremki
180stC + na sam spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
PAMIĘTAJCIE! Do zimnego piekarnika zimna woda a do już nagrzanego gorąca woda.
Ale ładne zdjęcia Ci wyszły, że już o pasztecie nie wspomnę:) Wprawdzie składniki nie dla nas bo i jajko i śmietana ale wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pasztet, nigdy nie dodawałam fasoli do pasztetu:)
OdpowiedzUsuńwypasiona wersja pasztetu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zabierałam za zrobienie jakiegoś pasztetu a ten wygląda obiecująco ! : )
OdpowiedzUsuń