Witajcie kochani.Święta coraz bliżej ja w biegu, a zima jak się zasiedziała tak siedzi brrr.Mam nadzieję ,że jednak szybko sobie pójdzie :)
Moje dziecię wczoraj wygrało następny wojewódzki turniej tenisowy do lat 10;))) Tak się cieszył,że dziurki które ma w policzkach to normalnie miał za uszami hihi Jesteśmy dumni:)
I to na tyle z domowego zakątka,a ponieważ święta za pasem to dziś babka, którą bardzo lubię i swojego czasu bardzo często piekłam, a niechcący o niej zapomniałam i szkoda bo jest po prostu pyszna.
Przepis dostałam od koleżanki jakieś 12 lat temu .Matko 12lat, a jakbym dopiero co była u niej w domu i wgapiałą się w paterę na której stała pięknie wyrośnięta babka.
Babka taka piaskowa ale nie taka sucha . Sucha ale wilgotna,waniliowa i w sam raz słodka o lekkim cytrynowym smaku.No co ja będę kusiła ,upieczecie to się przekonacie:)
PRZEPIS:
-1p masła miękkiego(200g)
-4żółtka
-4białka
-sok z 1/2 cytryny +otarta skórka z całej cytryny
-3 łyżki śmietany (raczej czubate)
-2 op.cukru waniliowego(małe opakowania)
-1/2 paczki proszku do pieczenia(8g )
-1szkl. maki pszennej(użyłam tortowej)(150g)
-1/2szkl. mąki ziemniaczanej(100g)
1 szkl cukru (200g)
Potrzebujemy 5 misek odpowiednich wielkości:
W 1.mieszamy obie maki +proszek do pieczenia
W 2. cukier i cukier waniliowy
W 3 .ucieramy żółtka +4 łyżki cukru, na puch
W 4.białka +4 łyżki cukru (najpierw białko ,jak się ubije dodajemy po 1 łyżce cukru
W 5.ucieramy masło z resztą cukru na na puch
Jak już to wszystko zrobicie to :
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka-miksujemy +śmietana +sok z cytryny i skórka-miksujemy chwilę
PRZEPIS:
-1p masła miękkiego(200g)
-4żółtka
-4białka
-sok z 1/2 cytryny +otarta skórka z całej cytryny
-3 łyżki śmietany (raczej czubate)
-2 op.cukru waniliowego(małe opakowania)
-1/2 paczki proszku do pieczenia(8g )
-1szkl. maki pszennej(użyłam tortowej)(150g)
-1/2szkl. mąki ziemniaczanej(100g)
1 szkl cukru (200g)
Potrzebujemy 5 misek odpowiednich wielkości:
W 1.mieszamy obie maki +proszek do pieczenia
W 2. cukier i cukier waniliowy
W 3 .ucieramy żółtka +4 łyżki cukru, na puch
W 4.białka +4 łyżki cukru (najpierw białko ,jak się ubije dodajemy po 1 łyżce cukru
W 5.ucieramy masło z resztą cukru na na puch
Jak już to wszystko zrobicie to :
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka-miksujemy +śmietana +sok z cytryny i skórka-miksujemy chwilę
Dosypujemy mąkę i dalej miksujemy,aż masa się ładnie połączy
Do całości dodajemy 2 łyżki ubitej piany i miksujemy
Dodajemy resztę piany i teraz delikatnie ją trzeba wmieszać już bez użycia miksera!
Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką ,ja obsypałam zmiksowanymi orzechami laskowymi
Przekładamy masę do formy babkowej lub podłużnej keksowej ,ciasto powinno wypełnić formę nie więcej niż 3/4 objętości
Pieczemy w 170-180stC grzanie góra /dół przez 40-50min(mój piekarnik coś ma chimery i piekłam babkę 60 min)
Najlepiej po 40 min sprawdzić czy patyczek jest suchy .W formie keksowej piecze się chyba szybciej i pięknie wyrasta .
A teraz proszę mi tylko nie mówić, że za dużo naczyń ubrudziliście 😜 Ale warto upiec .
WAŻNE! Najlepiej smakuje na drugi dzień:)
Jak nie macie formy na babkę to w keksowej wychodzi świetny wypiek
Pychota! Uwielbiam babki za ich prostotę i brak jakichkolwiek zbędnych udziwnień. Twoja prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Babki uwielbiam , a ta;) Jak rozmawiałyśmy na facebook- u - piękna!!!! Wydaje sie byc taka wilgotna i jaka żółciutka!
OdpowiedzUsuń