poniedziałek, 18 marca 2013

BABKA WANILIOWO-CYTRYNOWA IZABELI;)


 Witajcie kochani.Święta coraz bliżej ja w biegu a zima jak się zasiedziała tak siedzi brrr.Mam nadzieję ,że jednak szybko sobie pójdzie :)
 Moje dziecię wczoraj wygrało następny wojewódzki turniej tenisowy  do lat 10;))) Tak się cieszył ,że dziurki które ma w policzkach to normalnie miał za uszami hihi Jesteśmy dumni:)
I to na tyle z domowego zakątka,a  ponieważ święta za pasem to dziś babka ,którą bardzo lubię i swojego czasu bardzo często piekłam a niechcący o niej zapomniałam  i szkoda bo jest po prostu pyszna .Przepis dostałam od koleżanki jakieś 12 lat temu .Matko 12lat a jakbym dopiero co była u niej w domu i wgapiona w paterę na której stała pięknie wyrośnięta babka. Nie mogłam skupić się na niczym do puki mi nie ukroiła tej babki.Sucha a jakby wilgotna,waniliowa i w sam raz słodka o lekkim cytrynowym smaku.No co ja będę kusiła ,upieczecie to się przekonacie:)

PRZEPIS:
-1p masła miękkiego(200g)
-4żółtka
-4białka
-sok z 1/2 cytryny +otarta skórka z całej cytryny
-3 łyżki śmietany  (raczej czubate)
-2 op.cukru waniliowego(małe opakowania)
-1/2 paczki proszku do pieczenia(8g )
-1szkl. maki pszennej(użyłam tortowej)(150g)
-1/2szkl. mąki ziemniaczanej(100g)
1 szkl cukru (200g)

Potrzebujemy 5 misek odpowiednich wielkości:
W 1.mieszamy obie maki +proszek do pieczenia
W 2. cukier i cukier waniliowy
W 3 .ucieramy żółtka +4 łyżki cukru, na puch
W 4.białka +4 łyżki cukru (najpierw białko ,jak się ubije dodajemy po 1 łyżce cukru
W 5.ucieramy masło z resztą cukru na na puch
Jak już to wszystko zrobicie to :
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka-miksujemy +śmietana +sok z cytryny i skórka-miksujemy chwilę
Dosypujemy mąkę i dalej miksujemy ,aż masa się ładnie połączy
Do całosci dodajemy 2 łyzki ubitej piany i miksujemy
Dodajemy resztę piany i teraz delikatnie ją trzeba wmieszać już bez użycia miksera!
Forme smarujemy masłem i obsypujemy,ja obsypałam zmiksowanymi orzechami laskowymi
Przekładamy masę do formy babkowej lub podłużnej keksowej ,ciasto powinno wypełnić formę nie więcej niż 3/4 objętości
Pieczemy w 170-180stC grzanie góra /dół przez 40-50min(mój piekarnik coś ma chimery i piekłam te babkę 60 min..
najlepiej po 40 min sprawdzić czy patyczek jest suchy .W formie keksowej piecze się chyba szybciej i pięknie wyrasta .
No to teraz proszę mi tylko nie mówić ,że za dużo naczyń ubrudziliście hihi Ale obiecuję ,że warto:)
A, bardzo WAŻNE! Najlepiej smakuje na drugi dzień:)
Ja zazwyczaj piekę w sobotnie popołudnie  i na niedzielę do porannej kawy  ,bo do poobiedniej herbatki bym nie wytrzymała:)       

a tu moje ukochane różowe goździki.Kocham te kwiaty....Jeszcze w pączusiach ale powoli się rozwijają:)

4 komentarze:

  1. Pychota! Uwielbiam babki za ich prostotę i brak jakichkolwiek zbędnych udziwnień. Twoja prezentuje się wyśmienicie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki uwielbiam , a ta;) Jak rozmawiałyśmy na facebook- u - piękna!!!! Wydaje sie byc taka wilgotna i jaka żółciutka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...