poniedziałek, 18 marca 2013

BABKA WANILIOWO-CYTRYNOWA IZABELI;)


 Witajcie kochani.Święta coraz bliżej ja w biegu, a zima jak się zasiedziała tak siedzi brrr.Mam nadzieję ,że jednak szybko sobie pójdzie :)
 Moje dziecię wczoraj wygrało następny wojewódzki turniej tenisowy  do lat 10;))) Tak się cieszył,że dziurki które ma w policzkach to normalnie miał za uszami hihi Jesteśmy dumni:)

I to na tyle z domowego zakątka,a  ponieważ święta za pasem to dziś babka, którą bardzo lubię i swojego czasu bardzo często piekłam, a niechcący o niej zapomniałam  i szkoda bo jest po prostu pyszna.

 Przepis dostałam od koleżanki jakieś 12 lat temu .Matko 12lat, a jakbym dopiero co była u niej w domu i wgapiałą się w paterę na której stała pięknie wyrośnięta babka. 
Babka taka piaskowa ale nie taka sucha . Sucha ale wilgotna,waniliowa i w sam raz słodka o lekkim cytrynowym smaku.No co ja będę kusiła ,upieczecie to się przekonacie:)

PRZEPIS:
-1p masła miękkiego(200g)
-4żółtka
-4białka
-sok z 1/2 cytryny +otarta skórka z całej cytryny
-3 łyżki śmietany  (raczej czubate)
-2 op.cukru waniliowego(małe opakowania)
-1/2 paczki proszku do pieczenia(8g )
-1szkl. maki pszennej(użyłam tortowej)(150g)
-1/2szkl. mąki ziemniaczanej(100g)
1 szkl cukru (200g)

Potrzebujemy 5 misek odpowiednich wielkości:
W 1.mieszamy obie maki +proszek do pieczenia
W 2. cukier i cukier waniliowy
W 3 .ucieramy żółtka +4 łyżki cukru, na puch
W 4.białka +4 łyżki cukru (najpierw białko ,jak się ubije dodajemy po 1 łyżce cukru
W 5.ucieramy masło z resztą cukru na na puch
Jak już to wszystko zrobicie to :
Do utartego masła dodajemy utarte żółtka-miksujemy +śmietana +sok z cytryny i skórka-miksujemy chwilę

Dosypujemy mąkę i dalej miksujemy,aż masa się ładnie połączy

Do całości dodajemy 2 łyżki ubitej piany i miksujemy

Dodajemy resztę piany i teraz delikatnie ją trzeba wmieszać już bez użycia miksera!

Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką ,ja obsypałam zmiksowanymi orzechami laskowymi

Przekładamy masę do formy babkowej lub podłużnej keksowej ,ciasto powinno wypełnić formę nie więcej niż 3/4 objętości

Pieczemy w 170-180stC grzanie góra /dół przez 40-50min(mój piekarnik coś ma chimery i piekłam  babkę 60 min)

Najlepiej po 40 min sprawdzić czy patyczek jest suchy .W formie keksowej piecze się chyba szybciej i pięknie wyrasta .

A  teraz proszę mi tylko nie mówić, że za dużo naczyń ubrudziliście 😜 Ale warto upiec .

 WAŻNE! Najlepiej smakuje na drugi dzień:)

Jak nie macie formy na babkę to w keksowej wychodzi świetny wypiek 

Jak macie formę babki małą to część ciasta do tej formy, a część do keksowej małej   

a tu moje ukochane różowe goździki.Kocham te kwiaty....Jeszcze w pączusiach ale powoli się rozwijają:)

4 komentarze:

  1. Pychota! Uwielbiam babki za ich prostotę i brak jakichkolwiek zbędnych udziwnień. Twoja prezentuje się wyśmienicie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki uwielbiam , a ta;) Jak rozmawiałyśmy na facebook- u - piękna!!!! Wydaje sie byc taka wilgotna i jaka żółciutka!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...