Bardzo lubię wszystkie ciastka zbożowe ,owsiane a moja córka czekoladowe,więc zrobiłyśmy sobie którejś soboty popołudnie z wypiekami.Ja Przepis na te ciastka dostałam od Foggi a córka wyszperała przepis u Asi. Oba przepisy są pyszne ,ja do swojego przepisu dodałam kakao i zamiast 1 jajka dałam 2szt .Nie miałam tez maki orkiszowej więc zastąpiłam zwykłą. Córka nie dała białej czekolady bo nie miałysmy ale zastapiła wiekszą ilością mlecznej.
Ciekawe czy zgadniecie co jest na talerzu obok ciastek? hihi mój synek w ostatniej chwili podrzucił i powiedział,że też musi być .No to jak musi to jest ;))
Miłego weekendu:)
PRZEPIS:
200g miękkiego masła utrzeć z 1 szkl cukru(dałam 100g)
Dodać:
2 jajka +cukier waniliowy i skórkę cytrynową
1,1/2 szkl mąki orkiszowej lub zwykłej(dałam tortową)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
szczyptę soli
2 szkl.płatek owsianych
5 łyżek ulubionych nasion
Ja dodałam dodatkowo jeszcze posiekanych migdałów i rodzynki oraz 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ,zrobić kulki wielkosci orzecha włoskiego,ułożyć na blasze wyłożonej papierem i rozpłaszczyć łyżką.Piec w 180stC ok 15 min.
Po upieczeniu powinny być miękkie,jak ostygną to stwardnieją wtedy nie są przepieczone.
A te są potrójnie czekoladowe ,które moja córka upiekła sama a przepis znajdziecie u Słodkiej Babeczki
Ciekawe czy zgadniecie co jest na talerzu obok ciastek? hihi mój synek w ostatniej chwili podrzucił i powiedział,że też musi być .No to jak musi to jest ;))
Miłego weekendu:)
PRZEPIS:
200g miękkiego masła utrzeć z 1 szkl cukru(dałam 100g)
Dodać:
2 jajka +cukier waniliowy i skórkę cytrynową
1,1/2 szkl mąki orkiszowej lub zwykłej(dałam tortową)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
szczyptę soli
2 szkl.płatek owsianych
5 łyżek ulubionych nasion
Ja dodałam dodatkowo jeszcze posiekanych migdałów i rodzynki oraz 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ,zrobić kulki wielkosci orzecha włoskiego,ułożyć na blasze wyłożonej papierem i rozpłaszczyć łyżką.Piec w 180stC ok 15 min.
Po upieczeniu powinny być miękkie,jak ostygną to stwardnieją wtedy nie są przepieczone.
A te są potrójnie czekoladowe ,które moja córka upiekła sama a przepis znajdziecie u Słodkiej Babeczki
Mhmm Twoje jakoś tak bardziej apetycznie wygladają niż moje owsiaki;-)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie wszystkie po kolei, a już na samą myśl o smaku czekolady ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńŚwietne - i owsiane, i te mocnoczekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńpychota ;p a pewnie kubas :)
OdpowiedzUsuńNie ,nie kubas hihi trochę niżej od kubaska:))
Usuńjadłabym garściami - oba rodzaje :)
OdpowiedzUsuńUwielbia ciasteczka owsiane, poczęstuję się i lecę dalej. Pozdrawiam i zapraszam do mnie Zosia.
OdpowiedzUsuń