niedziela, 30 czerwca 2013

MAJONEZ CZOSNKOWY...na rzepaku

Miałam nie wrzucać tego posta bo majonez jak majonez ale ten jest bardzo smaczny może to zasługa octu truskawkowego a może oleju rzepakowego?  Majonez czosnkowy na oleju rzepakowym  bo o nim tu mowa ,  jest wyrazisty w smaku i łatwo go zrobić wystarczy mieć ręczny blender i wysokie naczynie Może to być słoik dość szeroki żeby  się zmieściła do niego główka blendera.Przepis na mały słoik żeby go wykorzystać i móc zrobić następny.Dziś dodałam do mięsa z grilla zamiast keczupu i posmarowałam również chleb pieczony na grillu i mówię Wam niebo w gębie;))
PRZEPIS:
200 g oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu (użyłam truskawkowego)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól,pieprz
1-2 ząbki czosnku

Do wysokiego naczynia wlewamy olej,ocet,sól,pieprz ,pocięty czosnek i musztardę miksujemy
Dodajemy jajko i miksujemy do uzyskania gęstości
Można wrzucić wszystkie składniki na raz i zmiksować lub też dodać do oleju i przypraw  najpierw żółtko a dopiero białko nie ma znaczenia ważne aby składniki były w temp. pokojowej




1 komentarz:

  1. Nominowałam twój blog do Liebster Awards wyróżnienie. Po więcej informacji zapraszam do mnie www. lekkoogotowaniu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...