PRZEPIS:
Ciasto kruche do tarty.
200 g. mąki(najlepsza będzie krupczatka ale na zwykłej też robię)
100 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól duża szczypta
ok 70 ml. wody
Masło kroimy na kawałeczki sypiemy mąkę ,sól i olej , najlepiej wyrobić to mikserem z hakami po trochu wlewamy wodę.Ciasto nie powinno być klejące ,jest miękkie i elastyczne
Ciasto tym sposobem szybko się wyrabia .
Zawijamy ciasto w folię i odkładamy do lodówki aż się porządnie schłodzi
FARSZ:
2-3 pęczki samych liści z botwiny
2 cebule dymki ze szczypiorem
4 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
ser typu feta(użyłam miękkiego w kartoniku polskiej produkcji )
Orzechy dowolne do posypania tary
2 jajka
200 g śmietanki 30-36%
sól nie za dużo
pieprz
gałka muszkatołowa
Cebulę i szczypior siekamy i podsmażamy na oleju razem z czosnkiem lekko solimy
Dodajemy pocięte liście botwiny ,najpierw wrzucamy łodygi a potem liście
Podsmażamy aż liście stracą jędrność,doprawiamy solą i pieprzem,odstawiamy aby przestygło
Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy i przekładamy do formy lekko dociskając boki
Dno nakłuwamy widelcem i wykładamy farsz
Na farsz wylewamy jajka wymieszane ze śmietaną doprawione solą ,pieprzem i gałką
Na wierzchu rozkładamy kawałki sera i posypujemy posiekanymi orzechami
Wystające boki ciasta można ładnie zawinąć na tarcie
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 1 godziny
znowu pyszności Katko ;)
OdpowiedzUsuńa czy mogę zamiast zwykłej dać mąkę razową ?
i ucieszyło mnie to wyrabianie ciasta mikserem , bo jakoś , to kruche ciasto mi nie wychodzi ręcznie ;p
pozdrawiam
Myślę że można ,zazwyczaj mieszam pszenną z orkiszową z całej razowej nie robiłam ale wiem ,że u niektórych dziewczyn są takie ciasta razowe:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie.Pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuń