sobota, 29 czerwca 2013

TARTA Z LIŚCI BOTWINKI NA KRUCHYM BEZ JAJECZNYM CIEŚCIE

 Bardzo lubię tarty a szczególnie właśnie w okresie letnim,mnóstwo warzyw, które niestety pojawiają się tylko w tym okresie. Dzisiejsza tarta jest z liści botwiny .Liście smakują podobnie jak szpinak.Ciasto kruche jest bez jajek z masłem i olejem rzepakowym.Można to kruche ciasto wykorzystać do tart słonych i kruchych.Proponuję wykonać je mikserem bo ciasto jest lepsze jak nie jest długo wyrabiane .I tym sposobem robi się je w nie całą minutę .
PRZEPIS:
Ciasto kruche do tarty.
200 g. mąki(najlepsza będzie krupczatka ale na zwykłej też robię)
100 g masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól duża szczypta
ok 70 ml. wody

Masło kroimy na kawałeczki sypiemy mąkę ,sól i olej , najlepiej wyrobić to mikserem z hakami po trochu wlewamy wodę.Ciasto nie powinno być klejące ,jest miękkie i elastyczne
Ciasto tym sposobem szybko się wyrabia .
Zawijamy ciasto w folię i odkładamy do lodówki aż się porządnie schłodzi

FARSZ:
2-3 pęczki samych liści z botwiny
2 cebule dymki ze szczypiorem
4 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
ser typu feta(użyłam miękkiego w kartoniku polskiej produkcji )
Orzechy dowolne do posypania tary
2 jajka
200 g śmietanki 30-36%
sól nie za dużo
pieprz
gałka muszkatołowa

Cebulę i szczypior siekamy i podsmażamy na oleju razem z czosnkiem lekko solimy
Dodajemy pocięte liście botwiny ,najpierw wrzucamy łodygi a potem liście
Podsmażamy aż liście stracą jędrność,doprawiamy solą i pieprzem,odstawiamy aby przestygło

Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy i przekładamy do formy lekko dociskając boki
Dno nakłuwamy widelcem i wykładamy farsz
Na farsz wylewamy jajka wymieszane ze śmietaną doprawione solą ,pieprzem i gałką
Na wierzchu rozkładamy kawałki sera i posypujemy posiekanymi orzechami
Wystające boki ciasta można ładnie zawinąć na tarcie
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 1 godziny






5 komentarzy:

  1. znowu pyszności Katko ;)
    a czy mogę zamiast zwykłej dać mąkę razową ?
    i ucieszyło mnie to wyrabianie ciasta mikserem , bo jakoś , to kruche ciasto mi nie wychodzi ręcznie ;p
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że można ,zazwyczaj mieszam pszenną z orkiszową z całej razowej nie robiłam ale wiem ,że u niektórych dziewczyn są takie ciasta razowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo apetycznie.Pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...