Dziś ponoć cała Polska smażyła naleśniki a między innymi smażyłam i ja.Wyszło ich 21sztuk i miałam w zamiarze zrobić z nich tort ale koniec końców zrobiłam lazanię i wyszła super,polecam spróbujcie:)
PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
Ciasto na te naleśniki jest dość rzadkie i dzięki temu naleśniki są cieńsze ,nie pękają i są idealne do farszy.
3 całe jajka
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 szkl. mleka
1 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju (używam rzepakowego)
Jajka rozbełtać z wodą ,mlekiem i olejem, dosypać mąki ,soli,gałki i wymieszać najlepiej mikserem na gładkie ale rzadkie ciasto
Odstawiamy ciasto na ok. 30min i po tym czasie smażymy tylko z jednej strony do momentu aż góra naleśnika nam się całkowicie zetnie
Ciasto naleśnikowe nalewamy na posmarowaną olejem patelnię i za każdym razem przed nalaniem ciasta smarujemy patelnię olejem
Ja robię sobie tampon z papieru kuchennego ,na talerzyku mam nalane trochę oleju i nim smaruję patelnię
Naleśniki najlepiej usmażyć wcześniej i zostawić aby odpoczęły wtedy takie naleśniki nie przerywają się i są bardziej aksamitne.
NADZIENIE DO LAZANII:
Zrobiłam najprościej jak się dało czyli dość szybko .Ponieważ u mnie wielka "włoska" rodzina to zrobiłam to w dużej blasze a z podanej ilości składników wyszła lazania na 6-8 osób.
500g mięsa mielonego wołowego
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 bardzo duży pomidor "gargamel"
2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
sól,pieprz do smaku
olej rzepakowy
3-4 ząbki czosnku (ja użyłam 3 łyżki czosnku miksowanego
1 słoiczek pomidorowego pesto(ja kupuję w lidlu jest bardzo smaczne)
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i po minucie wrzucamy pokrojoną paprykę ,solimy lekko aby nam się nie przypaliło dokładamy posiekany szczypior ,pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor i chwilę jeszcze smażymy
W osobnym garnku smażymy mięso jak straci kolor doprawiamy do smaku i dodajemy podsmażone warzywa.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min i 10 min bez przykrywki aby odparowała woda ,mieszamy co jakiś czas
Całość miksujemy i dodajemy cały słoik pomidorowego pesto(pesto bardzo podnosi smak i często używam go też do sosów do spaghetti )
Sos powinien być gęsty
SOS BESZAMEL DO LAZANII:
2 łyżki masła lub margaryny(łyżki pełne jak czubate)
4 łyżki mąki(płaskie)
1 szkl.zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Masło rozpuszczamy w rondlu i wsypujemy mąkę ,mieszamy energicznie aż się składniki połączą i wlewamy zimne mleko cały czas mieszając rózgą aby wyszedł dość gęsty aksamitny sos
Jeżeli będzie za gęsty można dodać zimnego mleka
Na koniec miksuję ręcznym blenderem wtedy mam pewność ,że nie będzie gródek mąki
PRZYGOTOWANIE LAZANII:
naleśniki
farsz
ser żółty tarty lub w plastrach(używam w plastrach lepiej się rozsmarowuje na nim sos beszamel)
Formę smarujemy olejem i układamy warstwami:
naleśniki -tak aby jeden na drugi nam zachodził dla ułatwienia można boki naleśnika obciąć w kwadrat
naleśniki,mięso ser,sos beszamel i tak z 4 razy
Ostatnia warstwa to beszamel i ser ale już tarty
Całość zapiekamy w nagrzanym do 180stC przez 20-30min
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok 10 min .Łatwiej się kroi i wyciąga na talerz.
Ale dużo tego pisania :)Niemniej potrawa łatwa i smaczna
SMACZNEGO:)
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze ,czy udało mi się uczcić ten dzień naleśnika?.Katka:)
PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
Ciasto na te naleśniki jest dość rzadkie i dzięki temu naleśniki są cieńsze ,nie pękają i są idealne do farszy.
3 całe jajka
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 szkl. mleka
1 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju (używam rzepakowego)
Jajka rozbełtać z wodą ,mlekiem i olejem, dosypać mąki ,soli,gałki i wymieszać najlepiej mikserem na gładkie ale rzadkie ciasto
Odstawiamy ciasto na ok. 30min i po tym czasie smażymy tylko z jednej strony do momentu aż góra naleśnika nam się całkowicie zetnie
Ciasto naleśnikowe nalewamy na posmarowaną olejem patelnię i za każdym razem przed nalaniem ciasta smarujemy patelnię olejem
Ja robię sobie tampon z papieru kuchennego ,na talerzyku mam nalane trochę oleju i nim smaruję patelnię
Naleśniki najlepiej usmażyć wcześniej i zostawić aby odpoczęły wtedy takie naleśniki nie przerywają się i są bardziej aksamitne.
NADZIENIE DO LAZANII:
Zrobiłam najprościej jak się dało czyli dość szybko .Ponieważ u mnie wielka "włoska" rodzina to zrobiłam to w dużej blasze a z podanej ilości składników wyszła lazania na 6-8 osób.
500g mięsa mielonego wołowego
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 bardzo duży pomidor "gargamel"
2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
sól,pieprz do smaku
olej rzepakowy
3-4 ząbki czosnku (ja użyłam 3 łyżki czosnku miksowanego
1 słoiczek pomidorowego pesto(ja kupuję w lidlu jest bardzo smaczne)
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i po minucie wrzucamy pokrojoną paprykę ,solimy lekko aby nam się nie przypaliło dokładamy posiekany szczypior ,pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor i chwilę jeszcze smażymy
W osobnym garnku smażymy mięso jak straci kolor doprawiamy do smaku i dodajemy podsmażone warzywa.
Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min i 10 min bez przykrywki aby odparowała woda ,mieszamy co jakiś czas
Całość miksujemy i dodajemy cały słoik pomidorowego pesto(pesto bardzo podnosi smak i często używam go też do sosów do spaghetti )
Sos powinien być gęsty
SOS BESZAMEL DO LAZANII:
2 łyżki masła lub margaryny(łyżki pełne jak czubate)
4 łyżki mąki(płaskie)
1 szkl.zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Masło rozpuszczamy w rondlu i wsypujemy mąkę ,mieszamy energicznie aż się składniki połączą i wlewamy zimne mleko cały czas mieszając rózgą aby wyszedł dość gęsty aksamitny sos
Jeżeli będzie za gęsty można dodać zimnego mleka
Na koniec miksuję ręcznym blenderem wtedy mam pewność ,że nie będzie gródek mąki
PRZYGOTOWANIE LAZANII:
naleśniki
farsz
ser żółty tarty lub w plastrach(używam w plastrach lepiej się rozsmarowuje na nim sos beszamel)
Formę smarujemy olejem i układamy warstwami:
naleśniki -tak aby jeden na drugi nam zachodził dla ułatwienia można boki naleśnika obciąć w kwadrat
naleśniki,mięso ser,sos beszamel i tak z 4 razy
Ostatnia warstwa to beszamel i ser ale już tarty
Całość zapiekamy w nagrzanym do 180stC przez 20-30min
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na ok 10 min .Łatwiej się kroi i wyciąga na talerz.
Ale dużo tego pisania :)Niemniej potrawa łatwa i smaczna
SMACZNEGO:)
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze ,czy udało mi się uczcić ten dzień naleśnika?.Katka:)
takiej lazanii to jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz zrobiłam i na pewno będe powtarzać bo smaczna bardzo :)
Usuńu mnie był podobny przepis =D
OdpowiedzUsuńjeśli masz ochotę na tiramisu- zapraszam do mnie!
Byłam widziałam i sie posliniłam hihi i ten Twój sposób na lazanię rzeczywiście odchudzony :) mi się podoba, szczególnie ten serek do sosu zamiast sosu beszamel
Usuń