poniedziałek, 28 października 2013

CHLEB Z CUKINIĄ NA ZAKWASIE ŻYTNIM


Ostatnio to jest mój nr 1 jeśli chodzi o chleby.Długo zachowuje świeżość i takiego w piekarni nie kupicie:) Co tu dużo gadać ,po prostu musicie mieć w domu zakwas inaczej się nie da ,no i trochę cierpliwości bo chleb na zakwasie bez użycia drożdży potrzebuje czasu .Chleb jest z dodatkiem cukinii i to ona głównie utrzymuje poziom wilgoci tego chleba i dzięki temu  chlebuś również się nie kruszy .Chleb można upiec w formach lub tak jak ja tym razem upiekłam na blasze.Jest to mój pierwszy chleb na samym zakwasie bez dodatku drożdży i na ten efekt czekałam aż mój "Romeo" się w końcu wzmocni co trwało przeszło 2 lata ! Wcześniejsze próby pieczenia chlebów bez dodatku drożdży niestety nie były zadowalające choć już ze sprawdzonych przepisów.
Jeżeli nie macie zakwasu tylko dopiero zaczynacie z nim przygodę to proponuję dodać 10 g świeżych drożdży.
Przepis na ZAKWAS bardzo szybki i łatwy,znajdziecie również kilka praktycznych porad .


PRZEPIS:
-250 g .zakwasu żytniego  aktywnego
-ok.350 g letniej wody
-10g drożdży opcjonalnie przy młodym zakwasie lub jeżeli nie macie czasu żeby długo wyrastał
-150 g startej cukinii
-1 łyżka miodu
-1 łyżka oleju rzepakowego może być inny
-3 płaskie łyżeczki soli
-670 g mąki pszennej typ 650 lub 850
-170 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej (kupuję w tesco)

W misie miksera umieszczam kolejno:
zakwas
wodę ale nie więcej niż 300 g
drożdże (opcja)
olej
miód
cukinię
Mieszam łyżką i zostawiam na 10 min.
Wsypuję obie mąki i sól
Włączam mikser z końcówką haka i wyrabiam ciasto ok 10 min ewentualnie dolewając wody aby ciasto było elastyczne.Możecie wlać całe 350 g wody wtedy ciasto chlebowe będzie klejące ale chleb wyjdzie również pyszny Z tym ,że trzeba taki chleb upiec w formach.

Wyrobione ciasto chlebowe odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Wyciągam z miski formuję kulę nie wyrabiam i z powrotem do miski .Po godzinie powtarzam czynność
I zostawiam na następną godzinę
Jeżeli dodacie drożdży to wyrobione ciasto chlebowe zostawiacie na 2 godz żeby podwoiło swoją objętość ,nie musicie składać A po 2 godzinach formujecie już bochenek tak jak poniżej
Na obsypany suto mąką blat wykładam ciasto chlebowe i formuję bochenek tak jak na zdjęciach które znalazłam u  Trufli

Ponieważ nie mam koszyka rozrostowego wykorzystuję do tego celu miskę wyłożonej ściereczką bawełnianą i obsypuję ją mąką
Odstawiam do wyrośnięcia na ok 2 godziny lub czasami dłużej wszystko zależy czy dodaję drożdże .
Piekarnik nagrzewam do 210st C przed włożeniem chleba na dno wrzucam z 10 kostek lodu
Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia
Wierzch chleba obsypuję suto mąką
Blachę stroną z papierem układam na chlebie i szybkim ruchem ale delikatnie przekręcam odwrotnie
Ściągam miskę i delikatnie zabieram ścierkę
Nacinam szybkim ruchem ,najlepsze do tego celu są żyletki lub skalpel.
Wstawiam do piekarnika i piekę 40-45 min
Chleb studzimy na kratce .




8 komentarzy:

  1. Bardzo przystępnie napisany przepis, a chleb wyjątkowej urody.
    Z zakwasem tak właśnie jest, że Romeo potrzebuje aż dwóch lat, żeby nabrał chęci do pracy ,
    a mój zakwas Antek porzucił chłopięce zabawki i już za pół roku wziął się do roboty.
    Tak to już jest z facetami, niektórzy na zawsze się bawią,tylko ich zabawki drożeją , inni podejmują wyzwania
    i wystarczy im trochę mąki,żeby rosnąć w siłę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahah ano tak to już jest z tym rodzajem męskim ;)))

      Usuń
  2. Wygląda jak taki góralski chlebek, który można czasem dostać gdzieś przy drodze w Zakopanem ;-) Na pewno ma chrupiące piętki- uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pod wrażeniem twojego chleba:) wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...