Jeżeli nie macie zakwasu tylko dopiero zaczynacie z nim przygodę to proponuję dodać 10 g świeżych drożdży.
Przepis na ZAKWAS bardzo szybki i łatwy,znajdziecie również kilka praktycznych porad .
PRZEPIS:
-250 g .zakwasu żytniego aktywnego
-ok.350 g letniej wody
-10g drożdży opcjonalnie przy młodym zakwasie lub jeżeli nie macie czasu żeby długo wyrastał
-150 g startej cukinii
-1 łyżka miodu
-1 łyżka oleju rzepakowego może być inny
-3 płaskie łyżeczki soli
-670 g mąki pszennej typ 650 lub 850
-170 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej (kupuję w tesco)
W misie miksera umieszczam kolejno:
zakwas
wodę ale nie więcej niż 300 g
drożdże (opcja)
olej
miód
cukinię
Mieszam łyżką i zostawiam na 10 min.
Wsypuję obie mąki i sól
Włączam mikser z końcówką haka i wyrabiam ciasto ok 10 min ewentualnie dolewając wody aby ciasto było elastyczne.Możecie wlać całe 350 g wody wtedy ciasto chlebowe będzie klejące ale chleb wyjdzie również pyszny Z tym ,że trzeba taki chleb upiec w formach.
Wyrobione ciasto chlebowe odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Wyciągam z miski formuję kulę nie wyrabiam i z powrotem do miski .Po godzinie powtarzam czynność
I zostawiam na następną godzinę
Jeżeli dodacie drożdży to wyrobione ciasto chlebowe zostawiacie na 2 godz żeby podwoiło swoją objętość ,nie musicie składać A po 2 godzinach formujecie już bochenek tak jak poniżej
Na obsypany suto mąką blat wykładam ciasto chlebowe i formuję bochenek tak jak na zdjęciach które znalazłam u Trufli
Odstawiam do wyrośnięcia na ok 2 godziny lub czasami dłużej wszystko zależy czy dodaję drożdże .
Piekarnik nagrzewam do 210st C przed włożeniem chleba na dno wrzucam z 10 kostek lodu
Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia
Wierzch chleba obsypuję suto mąką
Blachę stroną z papierem układam na chlebie i szybkim ruchem ale delikatnie przekręcam odwrotnie
Ściągam miskę i delikatnie zabieram ścierkę
Nacinam szybkim ruchem ,najlepsze do tego celu są żyletki lub skalpel.
Wstawiam do piekarnika i piekę 40-45 min
Chleb studzimy na kratce .
takie chlebki zawsze na tak!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie...
OdpowiedzUsuń:)
wyślij piętkę!
OdpowiedzUsuńBardzo przystępnie napisany przepis, a chleb wyjątkowej urody.
OdpowiedzUsuńZ zakwasem tak właśnie jest, że Romeo potrzebuje aż dwóch lat, żeby nabrał chęci do pracy ,
a mój zakwas Antek porzucił chłopięce zabawki i już za pół roku wziął się do roboty.
Tak to już jest z facetami, niektórzy na zawsze się bawią,tylko ich zabawki drożeją , inni podejmują wyzwania
i wystarczy im trochę mąki,żeby rosnąć w siłę. Pozdrawiam.
Hahahah ano tak to już jest z tym rodzajem męskim ;)))
Usuńzjadlabym ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jak taki góralski chlebek, który można czasem dostać gdzieś przy drodze w Zakopanem ;-) Na pewno ma chrupiące piętki- uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem twojego chleba:) wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuń