niedziela, 27 października 2013

TORCIK CZEKOLADOWO ŚMIETANKOWY z czerwoną porzeczką i lemon curd ;p

 Dziś leżę i kwiczę bo mnie znowu złapała rwa kulszowa .Franca jedna która żyć nie daje ,każe uważać na wszystko co robię a przy najmniejszej nieuwadze i tak mi dowali ,że ledwo co chodzę  a siedzieć jeszcze gorzej.No to się położyłam przynajmniej zaległości nadrobię i w końcu zdjęcia zgram A jutro mam nadzieję że mi małpa jedna odpuści bo nie mam czasu na przymusowy odpoczynek .
A teraz o torcie  ,no może o torciku bo moja sąsiadka uważa ,że prawdziwy tor to taki na kremie z masła i nasączony ponczem herbacianym na  spirytusie .Ja nie przepadam za takimi komunistycznymi tortami choć z łakomstwa nie pogardzę kawałkiem :)Co by nie mówić w  torcie  najważniejszy jest biszkopt i ja natrafiłam właśnie na idealny jak dla mnie biszkopt czekoladowy Piekłam różne biszkopty czekoladowe ,ale ten polecam wszystkim bo jest pycha i ładnie wyrasta nie robi się gumowy i sam w sobie jest lekki . .Przepis znalazłam U Asi .Z tego przepisu bo w oryginale jest  ciasto ja zrobiłam tort na urodziny mojego synka .Zdjęć nie udało mi się zrobić ale obiecałam  sobie ,że upiekę jeszcze raz więc są szanse na zdjęcia :)
W piątek wieczorem upiekłam biszkopt ,a wczoraj  przełożyłam kremem .Krem oczywiście możecie użyć jaki lubicie ,ja jak zwykle na szybko zrobiłam krem na bazie śmietany i mascarpone to  mój ulubiony krem. Biszkopt jest sam w sobie dość wilgotny więc nie ma potrzeby aby go nasączać ,no chyba ,że macie taką ochotę.

PRZEPIS na biszkopt :
6 białek
6 żółtek
1i1/3 szkl. drobnego cukru
10 łyżek wody
10 łyżek  oleju
1i1/2 szkl mąki pszennej(użyłam tortowej)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubiłam na sztywną pianę,po czym małymi partiami dodawać cukier
Następnie dodawać po jednym żółtku ,dokładnie każde trzeba zmiksować
Wodę i olej mieszamy razem w szklance i po jednej łyżce wlewamy do miksowanej masy
ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA NA NAJWOLNIEJSZE i dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem (dodawałam  do masy po jednej łyżce)
Masę przelałam do tortownicy 26 cm  wyłożonej  na spodzie papierem do pieczenia,boki tortownicy przesmarowałam lekko olejem.
Piekłam prawie godzinę w 175st C

KREM :
250 g. mascarpone
400 ml śmietany kremówki (30-36%)
1 cukier waniliowy lub 1 płaska łyżka cukru pudru)
Najpierw lekko miksuję śmietanę a następnie dodaję cukier i mascarpone
Miksuję, aż masa będzie jednolita i gęsta.
KREM CZEKOLADOWY NA WIERZCH:
150 g. czekolady
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru najlepiej muscavado ale można ten fakt pominąć
Czekoladę połamaną na małe kostki umieszczam w rondelku razem ze śmietaną i cukrem
Mieszam do całkowitego rozpuszczenia na małym ogniu,można to zrobić w kąpieli wodnej
DO PRZESMAROWANIA :)
Do przesmarowania  biszkopta używam zazwyczaj kwaskowatych konfitur ,dżemów lub powideł  ,najlepiej się sprawdzają  porzeczkowe i śliwkowe.Tym razem dodałam kilka łyżek lemon curd i dżemu porzeczkowego z imbirem który dostałam od Ewuś

Biszkopt podzieliłam na 3 blaty ,używam do tego celu ostrego noża i mocnej nici
Biszkopt przełożyłam tak:
biszkopt,dżem,krem,biszkopt,lemon curd,krem,biszkopt,krem czekoladowy
 Wstawiłam do lodówki na ok 3 godziny ale można zrobić wieczorem to będzie jeszcze lepszy

Aby uzyskać taki równy efekt jak na zdjęciu ,czyli krem nie wyłazi poza biszkopt ,używam plastikowej obręczy regulowanej .Kupiłam ją kiedyś w sklepie internetowym i jestem bardzo zadowolona bo tort w końcu nie wygląda jak krzywa wieża ;)



6 komentarzy:

  1. Mniami, musiał być pyszny :)
    Zdecydowanie wolę takie torty niż z kremem maślanym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła *.*

    zapraszam na jabłkowego omleta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomity! bardzo podobają mi się tak cieniutkie warstwy i biszkoptu i kremu

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanko co mam zrobić następnym razem żeby biszkopt nie opadł ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie wiem bo piekłam już kilka razy i zawsze wychodzi Przepis jest sprawdzony przez słodką babeczkę bo od niej ten przepis.Ciężko mi cokolwiek doradzić może czas wypieku powinien być dłuższy,każdy piekarnik inaczej piecze .

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...