Pieczeń nazywam leniwą bo robię ją z gotowego mięsa mielonego.Nie zawsze mam czas i odpowiedni kawałek mięsa do zmielenia zresztą po co jak można kupić czasami mięso już zmielone w sklepie a smak domowego wyrobu i tak zapewni Wam status "domowej bogini ":))hm nie wiem tylko jak to się ma do mężczyzn "domowy bogin"?:)).
PRZEPIS:
na 1 formę keksową krótką licząc po dnie ok .23 cm.
-500 g mielonego mięsa(pół na pół z indyka i wołowe )
-3 średnie marchewki
-1 duża cebula
-1 bułka mała namoczona
-2 jajka
-3 łyżki mascarpone
-1 garść posiekanych migdałów/orzechów
PRZYPRAWY:
-1. łyżeczka ziół prowansalskich
-2 . łyżeczki czubricy zielonej(kupowałam ostatnio w tesco)
-1-1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
-1/4 .łyżeczki estragonu
-1/4. łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól,pieprz do smaku
-2 . łyżki oleju rzepakowego +1 łyżka masła
Oczywiście przyprawy możecie dodać wg swoich upodobań
Marchew ścieramy na tartce jarzynowej (duże oka)
Cebulę kroimy w kostkę
Na patelni roztapiamy olej z masłem ,wrzucamy cebulę ,solimy chwilę podsmażamy ,aż będzie szklista
Dodajemy marchew ,zioła prowansalskie cała porcję i wszystko razem podsmażamy do lekkiej miękkości marchewki. Odstawiamy do ostudzenia
W misce łączymy wszystkie składniki i przyprawy porządnie wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Formę wykładamy papierem do pieczenia ,przekładamy masę mięsną ,wyrównujemy wierzch.
wstawiamy do dużej brytfanny którą napełniamy wodą
Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stC.
Jak piekarnik już się nagrzeje do tej temp. to pieczemy jeszcze 15 min i zmniejszamy moc do 160st.
Pieczemy , aż się ładnie zrumieni ok.1,5 godziny.
Do środka można również włożyć gotowane na twardo jajka i bedzie pieczeń w sam raz na Wielkanoc.
SMACZNEGO:)
dzięki za przepis no to chyba zrobie ;p ta "domowa Bogini" mi sie podoba
OdpowiedzUsuńa facet to w takim razie "domowy Bóg"
buziole
Zostanę przy "domowy bogin" bo Bóg jest dla mnie jeden i nie wypada mi żartować :)
Usuńciekawy przepis, zapisze:)
OdpowiedzUsuńmascarpone jeszcze nie dodawałam do mięsa. Ciekawy pomysł. Ja właściwie korzystam tylko z mielonego nie domowego (mięso wybieram i proszę o zmielenie w sklepie)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, podoba mi się dodatek mascarpone i orzechów, na ciepło i na zimno, uniwersalne mięsiwo.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dodatek mascarpone i orzechów czyni to zwyczajne mielone nadzwyczajnym. Na zimno i na gorąco, super.
OdpowiedzUsuń