piątek, 16 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z KASZĄ JAGLANĄ

Mam nadzieję ,że Was nie zanudzam jagłami ? Ale  cały czas popełniam próby i gdzie tylko można tam dodaję kaszę co by jej jak najwięcej i najczęściej w diecie naszej było :)
Kapusta teraz młoda a jak większość i ja jestem jej smakoszem i pod każdą postacią mogę ją jeść to sobie dziś właśnie ugotowałam gar kapuchy z kaszą jaglaną.Kaszy nie jest dużo,ot zaledwie 3 garstki małe i nawet nie pełne ,niemniej lekko tym sposobem zagęściłam lekko kapustę ,a dzięki właśnie kaszy jest bardziej syta .
Żeby nie było wzdęć ja zazwyczaj dodaję mielony kminek i na prawdę nie mam sensacji  powietrzno -balonowych;)

PRZEPIS:
młoda kapusta u mnie sztuk 2 ilość wystarczająca dla 5-6 osób
3 marchewki
3 garście kaszy jaglanej
1 duży pęk koperku
2 spore cebule dymki razem ze szczypiorkiem
woda
sól
papryka chilli w proszku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
pieprz ziołowy do smaku
spora szczypta rozmarynu i estragonu
cukier ok 1 -2 łyżeczek
ocet lub sok z cytryny do zakwaszenia
olej kokosowy lub rzepakowy ewent.masło do podsmażenia cebulki

-Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni ,ale nie na brązowo.Trzeba kaszę mieszać na patelni bo szybko się przypala.Trochę może być brązowa ale nie cała .Podczas prażenia zacznie drapać Was w gardle przez lekki dymek od palenia się kaszy to wtedy to ja uważam za znak ,iż kasza jest już dostatecznie uprażona
Kaszę przerzucamy teraz na sito i płuczemy
Wypłukaną przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą  ok 2 szklanki
Kasza ma być miękka ale nie rozgotowana Zresztą kasza prażona bardzo ładnie zachowuje się podczas gotowania co znaczy ,że się nie skleja

Kapustę pokroić ale nie za drobno bo zrobi się mamałyga
Umieścić ją w garnku posypać solą dodać startą marchewką ,połową posiekanego szczypiorku i koperku
Zalać wodą gorącą tak aby ok połowa kapusty była tylko zalana.Jak macie gary z podwójnym dnem to wystarczy tej wody mniej
Dodać przyprawy
Zagotować ok 15-20 min ,dłużej to kapusta będzie za miękka
Doprawiamy teraz troszkę cukrem i octem ,ma być lekko słodko -kwaśna
Doprawić do smaku jakby coś brakowało
Dodać podsmażoną cebulkę razem ze szczypiorkiem ,resztę posiekanego koperku
Wrzucić ugotowaną kaszę ,wymieszać i włala :)

* Chilli -działa rozgrzewająco co pomaga w odchudzaniu ;p Dodaję do wszystkiego zamiast pieprzu bo zdecydowanie lepiej wypada smakowo
   Kminek -dzięki niemu nie czujemy się pełni i na prawdę podnosi smak kapusty
   Lubczyk -daję bo ma smak rosołu w potrawie i można zrezygnować z vegety i po za tym  to ziele miłości;)
   Pieprz ziołowy-jest niesamowity w smaku i podbija smak potrawy
Ta kapusta jest aromatyczna ,bardzo ciekawa w smaku i dzięki tym przyprawom można jej zjeść więcej .



6 komentarzy:

  1. uwielbiam młodą kapustkę :)

    zapraszam na pyszne risotto!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę ,młodą kapuchę też można potraktować kaszą, a ja nigdy nie robię np.kiszonej kapusty zasmażanej lecz zawsze zagęszczam kaszą grubą krakowską, to dobry i zdrowy sposób na kapustę, która jest ciężkostrawna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusty z kasza jaglana nie próbowałam, az do momentu kiedy znalazłam przepis na kotlety z kaszy jaglanej z kapusta. Wyszły super, jestem bardzo ciekawa Twojego pomysłu na kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chilly chłodzi , pieprz rozgrzewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chilli rozgrzewa od środka robi się nam gorąco a czasami aż pot nam wyskakuje na czole.Dzięki temu jestemy rozgrzany od środka i tracimy tłuszczyk . Ale ...Jak mówi prof. Barry Swanson "chili zwiększa wydzielanie potu, a to ochładza skórę i sprawia, że wysokie temperatury są dla niej mniej dokuczliwe".

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...