Zrobiłam dziś pesto mieszane,znaczy nie żeby mieszane łyżką ,ale mieszane w sensie użytych do tego celu zielonych składników .Najbardziej znane jest pesto bazyliowe niemniej można je zrobić nie tylko z bazylii.Zajrzałam ostatnio do Bożenki z bloga "Smakowe Kubki" i wpadałam u niej na pesto z selera .Osobiście uwielbiam selerowe liście i nie wyobrażam sobie bez nich rosołu.U Olgi (smak imprezy) w zeszłym roku wypatrzyłam pesto z natki marchewki i gdzieś mignęło mi pesto z rzodkiewki,pietruszki .Sami widzicie ile wariacji jest w temacie pesto.Mam zamiar spróbować jeszcze kilku to spodziewajcie się wpisów.
Moje zrobiłam z natki marchewki z dodatkiem szczypiorku,tymianku,rozmarynu i selera.
PRZEPIS:
Natka z 1 pęczka młodej marchewki (5 marchewek)
Szczypiorek z cebuli dymki(ok.2 łyżek posiekanego)
Tymianek świeży ( 2-3 gałązki)
Rozmaryn( z 6 igiełek)
Nać selera ( z 6 listków)
1-2 ząbki czosnku(dałam 2 czuć jego moc)
1 garstka orzechów laskowych
2 garstki ziaren słonecznika
100 g oleju rzepakowego
50g oliwy z oliwek
1 łyżka sera (powinien być w typie parmezanu ,można dać polski bursztyn ale ja dałam ser żółty dość twardy,)
sól do smaku
Wszystko wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy ,aż wszystko osiągnie zadowalającą Was konsystencję .
Ja miksowałam w malakserze,ale można ręcznym blenderem a i pewno uda się w blenderze do koktajli
Jeżeli dodacie sera cała masa będzie bardziej gęsta i ścisła .Ja zmiksowałam starty ser ale można dodać już na końcu i wymieszać łyżką
Olej wymieszałam z oliwą i na sam początek wlałam 100 g ,a resztę dodałam w trakcie miksowania
Użyłam oliwy z olejem bo sama oliwa jest dla mnie za gorzka a dodatek oleju znacząco łagodzi jej smak.Można użyć samego oleju lub samej oliwy wybór zostawiam Wam.
Pesto przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.Po godzinie wyjęłam i przemieszałam żeby olej który się troszkę oddzielił wrócił na swoje miejsce.
Praktycznie nie mam już nic a pesto jest tylko wspomnieniem i muszę zrobić następne bo wspaniale smakował z chlebem pełnoziarnistym jak i chrupkim.Na pewno makaron z nim będzie pyszny .
A przy okazji słonecznych i pięknych wakacji Wam życzę .Katka
Moje zrobiłam z natki marchewki z dodatkiem szczypiorku,tymianku,rozmarynu i selera.
PRZEPIS:
Natka z 1 pęczka młodej marchewki (5 marchewek)
Szczypiorek z cebuli dymki(ok.2 łyżek posiekanego)
Tymianek świeży ( 2-3 gałązki)
Rozmaryn( z 6 igiełek)
Nać selera ( z 6 listków)
1-2 ząbki czosnku(dałam 2 czuć jego moc)
1 garstka orzechów laskowych
2 garstki ziaren słonecznika
100 g oleju rzepakowego
50g oliwy z oliwek
1 łyżka sera (powinien być w typie parmezanu ,można dać polski bursztyn ale ja dałam ser żółty dość twardy,)
sól do smaku
Wszystko wrzucamy do naczynia miksującego i miksujemy ,aż wszystko osiągnie zadowalającą Was konsystencję .
Ja miksowałam w malakserze,ale można ręcznym blenderem a i pewno uda się w blenderze do koktajli
Jeżeli dodacie sera cała masa będzie bardziej gęsta i ścisła .Ja zmiksowałam starty ser ale można dodać już na końcu i wymieszać łyżką
Olej wymieszałam z oliwą i na sam początek wlałam 100 g ,a resztę dodałam w trakcie miksowania
Użyłam oliwy z olejem bo sama oliwa jest dla mnie za gorzka a dodatek oleju znacząco łagodzi jej smak.Można użyć samego oleju lub samej oliwy wybór zostawiam Wam.
Pesto przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.Po godzinie wyjęłam i przemieszałam żeby olej który się troszkę oddzielił wrócił na swoje miejsce.
Praktycznie nie mam już nic a pesto jest tylko wspomnieniem i muszę zrobić następne bo wspaniale smakował z chlebem pełnoziarnistym jak i chrupkim.Na pewno makaron z nim będzie pyszny .
A przy okazji słonecznych i pięknych wakacji Wam życzę .Katka
Bardzo smaczne "zamieszanie" - w takie zielone , odpowiadam GRAM !
OdpowiedzUsuńTo jest bomba witaminowa, a smak sobie wyobrażam absolutnie.
Również zyczę fajnych wakacyjnych przeżyć i serdecznie pozdrawiam
Bożenko a to wszystko przez to Twoje selerowe pesto:)Również pozdrawiam i moc uścisków ślę :)
Usuń