niedziela, 7 grudnia 2014

CIASTO PIERNIKOWE Z MARCHEWKĄ W POLEWIE CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWEJ


Dziś przepis na ciasto piernikowe z marchewką .Jest wilgotne dość ciężkie takie jak muffinki ale smak taki ,że nie można się powstrzymać od zjedzenia kawałka więcej :) Ciasto wyrosło pięknie aczkolwiek pękło przez środek jak  keks .Jeżeli lubicie takie wilgotne ciasta to to jest w sam raz .


PRZEPIS:

70 g. masła
  3 łyżki oleju
1 szkl, mleka letniego
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
200 g cukru +4 łyżeczki cukru waniliowego domowego
jeżeli nie macie takiego cukru dajcie 1 łyżeczkę kupnego i 3 łyżeczki cukru pudru
400 g. mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka kawy inki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 g,tartej marchwi

-Masło rozpuścić dodać olej i mleko
-Jajka utrzeć  z cukrem do białości
-Wlać tłuszcz z mlekiem ,powidła i miód,wymieszać do połączenia się powideł z masą
-Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodką
-Następnie dodać kakao,kawę i wszystkie przyprawy i tartą marchew
-Wymieszać wszystko do połączenia składników
-Przelać do formy podłużnej lub dużej tortownicy
-Piec w 180stC przez 1 godz lub do suchego patyczka

POLEWA CZEKOLADOW0-POMARAŃCZOWA

75 g, soku z pomarańczy+1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1 pomarańczy
15 g cukru
85 g. masła
2 tabliczki czekolady(1 mleczna ,1 czarna )

Umieścić wszystkie składniki ,oprócz czekolady w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i masła
Do gorącego dodać połamaną czekoladę ,mieszać do rozpuszczenia

Ciasto lekko przestudzone ,nakłuć patyczkiem w kilkunastu miejscach aż do samego spodu
Polać ciasto gęstniejącą  polewą
Smacznego

CIASTO PRZYGOTOWANE W TM.
Z TM to ciasto wykonałam trochę inaczej niż przy metodzie tradycyjnej, Otóż jajka tutaj są ubijane w 70 stC

PRZEPIS:

70 g. masła
  3 łyżki oleju
1 szkl, mleka letniego(230 g.)
2 jajka
szczypta soli
200 g cukru +4 łyżeczki cukru waniliowego domowego
4 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
400 g. mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka kawy inki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 g,tartej marchwi

- Do naczynia miksujące wkładamy moteylek
-Wbijamy jaka ustawiamy 8min/70stc/obr 4 
-  Po 50 s. wsypujemy cukier
-Do ubitych jajek dodajemy tłuszcz ,mleko, powidła,miód miksujemy na obr 4 tylko do połączenia składników
-Wyjmujemy motylek
- Dodajemy resztę składników wg. kolejności
-Ustawiamy 1 min/obr wsteczne 3-4 pomagamy sobie kopystką
-Przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia ,forma duża podłużna lub duża tortownica.
-Pieczemy w 180stC przez 1 godz lub do suchego patyczka

POLEWA CZEKOLADOW0-POMARAŃCZOWA

75 g, soku z pomarańczy+1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1 pomarańczy
15 g cukru
85 g. masła
2 tabliczki czekolady(1 mleczna ,1 czarna )

Umieścić wszystkie składniki ,oprócz czekolady w naczyniu  ustawić 3 min /100 stC/obr, 2
Do gorącego dodać połamaną czekoladę ustawić obr 2-3 az do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści



2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, chętnie zjadłabym, do jutrzejszej herbatką w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapowiada się ciekawie, a ciasto wygląda tak smakowicie, że będę musiała koniecznie go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...