czwartek, 16 czerwca 2011

Ciasteczka "shortbread"

 





To są pyszne i najłatwiejsze ciasteczka jakie kiedykolwiek miałam okazję upiec i zjeść .A przepis mam od przyszywanej i najbardziej angielskiej babci jaką poznałam.Spróbujcie a już nigdy nie przestaniecie ich piec:)Składniki zawsze są pod ręką więc niezapowiedziany gość zanim się wygodnie rozsiądzie w fotelu i dostanie filiżankę herbaty... ciasteczka będą już na stole.


PRZEPIS:
na 24szt.

2oog masła
1oog mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
100g cukru(drobny lub cukier puder) 
    1p  cukier waniliowy lub ekstrat waniliowy


Wszystkie suche składniki wymieszać i wgnieść masło.
Wyrobić dokładnie ciasto i wstawić na trochę do lodówki .Rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy na której będą się piekły ciasteczka.Ciasto nakłuć widelcem i pokroić na prostokąty lub kwadraty ,po upieczeniu będzie się łatwo dzieliło ciasteczka.

Piekarnik nagrzać 160st i piec 20-35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...