Najszybsze bułki jakie kiedykolwiek upiekłam.
Zrobiłam je z podstawowego przepisu na Irlandzki chleb sodowy
który znalazłam u Rachel Allen.Troszku doprawiłam ciasto przyprawami ,bo oryginalne mi nie odpowiada smakowo ze względu na smak właśnie sody .
Najlepiej smakują w dniu wypieku.Są idealne do sałat z sosem winegret ,uwielbiam maczać w nim bułeczkę mniam...
SKŁADNIKI:
450g.maki pszennej
400.ml.maślanki
1 łyżeczka soli
1płaska łyżeczka sodki
po 1/4 łyżeczki czosnku (suszony) zioła prowansalskie,oregano
pomidory suszone w oleju
W misce wymieszać mąkę,sól,sodkę i przyprawy.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać maślankę,lekko wymieszać
Dodać pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników
Wyłożyć ciasto na blat oprószony solidnie mąką i lekko wyrobić ,ciasto jest trochę klejące ale nie wyrabiamy mocno jak tradycyjnych bułek
Albo rozciągamy ciasto i dzielimy a kawałki albo odrywamy pokawałku i formujemy bułki
lekko rozpłaszczyłam i nacięłam co widać na zdjęciu
Najlepiej smakują w dniu wypieku.Są idealne do sałat z sosem winegret ,uwielbiam maczać w nim bułeczkę.
Piec w 180 st.C ok.20-30 min
pod spodem jak się popuka muszą wydawać głuchy odgłos wtedy są upieczone sprawdzam też patyczkiem
Po upieczeniu wyglądają tak
Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń(P.S. Drobny chochlik w tytule :-) )
uwielbiam przepisy Rachel Allen. z suszonymi pomidorami to już w ogóle muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńArven,ten chochlik to mój synek bardzo lubi mi pomagać w pisaniu:)
OdpowiedzUsuńKaś ja też ją uwielbiam,a suszone pomidory rzeczywiście super się komponują z tymi bułeczkami