Krem cytrynowy na bazie jajek cukru i masła. Wspaniały sam i jako baza do kremów
Przepis oczywiście od babci angielki przyszywanej:)
Zachęcam do zrobienia bo w sklepie tego nie kupicie...chyba że pojedziecie do Anglii:))
SKŁADNIKI:
sok z 3 cytryn+skórka z 1 cytryny
100g. masła
200g. cukru(ja dodałam 3/4 szkl.trzcinowego)
3 całe jajka
Miskę stawiamy na garnku z gotująca się wodą
Do miski wkładamy masło,cukier,skórkę i sok z 1 cytryny(sok przelewamy przez sito)
Mieszamy aż rozpuści się cukier
Dodajemy pozostały sok i ubite całe jajka
Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
Jak się lepi do łyżki (drewnianej) to jest ok.
Przekładamy do słoiczka najlepiej gorącego . Przykrywamy pergaminem i zakręcamy
Zostawiamy do ostygnięcia WAŻNOŚĆ : 1MIESIĄC Po otwarciu trzymamy w lodówce.
*Krem można przetrzeć też przez sito ,aby pozbyć się droninek skórki cytrynowej.
gotowy krem |
krem zapisuję do akcji :
Ciekawa rzecz, muszę zrobić, bo mnie zaintrygowałaś tym przepisem:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKról,bardzo się cieszę ,że mogłam zaintrygować.Zrób i powiedz jakie wrażenia smakowe:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, nawet nie próbowałam ale trzeba to zmienić bo wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje ja go uwielbiam :) W Anglii można kupić ,ale i tak ten robiony w domu lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuń2 cytryny
OdpowiedzUsuńpól szklanki cukru
3 duże jajka
85 g masła
ja znowu stosuje takie proporcje i tez wychodzi genialny! moglabym luzka wcinac :D
Bardzo dziękuję za podpowiedź ,wypróbuję tylko kto taki pyszny krem robi hmm?
Usuń