czwartek, 28 lipca 2011

CHICKEN LIVER PATE

Chodził za mną ostatnio pasztet z kurzych wątróbek ,aż wychodził:) Poszłam ,kupiłam i zrobiłam.Zachęcam bo łatwy szybki i smaczny.Przepis oczywiście od babci Angielki przyszywanej pochodzi .Ja dodałam od siebie gałązki rozmarynu.

    Składniki na 4 porcje

                  - 250g kurzych wątróbek
-140g masła
                            -1 cebulka (najlepsza szalotka)
      -1 ząbek czosnku
-  sól,pieprz
                         -1/2 łyżeczki musztardy Dijon
                     - 2 łyżeczki koniaku 
                      kilka gałązek rozmarynu

-Wątróbki umyć i oczyścić 

 -Połowę masła rozpuścić dodać pokrojoną cebulkę,zeszklić pospać solą.Dodać  posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
-Dodać wątróbki i podsmażyć je ale nie dłużej niż ok.5min.Powinny być obsmażone na zewnątrz a w środku różowe Generalnie to one się w tej cebulce raczej prużą niż smażą.Można je ewentualnie też podsmażyć osobno ale to nie ma większego znaczenia.
-Podczas smażenia dodać koniaku tylko trzeba uważać bo może się zapalić ,wątróbką nie zaszkodzi ale naszym włosom tak.
-Wszystko przełożyć do malaksera i zmiksować dodać musztardy do smaku pieprzu i ewentualnie soli.
-Drugą połowę masełka sklarować i zalać  nią pasztet.
-Odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki.



dołączam do akcji:

Domowy wyrób







10 komentarzy:

  1. Też lubię, nie wiedziałam,że tak łatwo to zrobić! Pięknie wygląda ten twój pasztecik, ślicznie komponowałby się z chlebkiem, który właśnie piekę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotka wiem,wiem ,że lubisz kiedyś gdzieś tam taki podobny robiłaś,a to jest właśnie ten o którym Ja mówiłam:) Dziękuję ,że w końcu do mnie zajrzałaś:))

    Asiek łatwy to mało powiedziane:)a zaglądnę do Ciebie jak już chlebuś będzie to może i ja taki upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie...wątróbkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie...mój tato oszalałby ze szczęścia jakbym mu coś takiego zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... Zjadłabym takiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki domowej roboty pasztet! a rozmaryn do wątróbek drobiowych pasuje idealnie :)
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe pochwały mojego pasztetu:)Pozdrawiam serdecznie i dziękuję ,że do mnie zaglądacie:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...