To właśnie dziś zrobiłam na kolację.Zachciało mi się coś lekkiego i owocowego i niekoniecznie niskokalorycznego i wcale nie typowo kolacyjnego..Niestety pogoda nas nie rozpieszcza więc trzeba dopieszczać się samemu:)
Pomysł mi przyszedł nagle ,kiedy zobaczyłam w swojej lodówce składniki.Przypomniałam sobie że Nigella robiła mozzarellę w karocy ,co prawda ona była w pieczywie zapiekana a Ja zrobiłam sobie z dodatkiem brzoskwini i w cieście francuskim moim ulubionym:)Nawet nie pomyślałam iż to będzie tak pyszne i zdążę zjeść tylko jeden kawałek.Resztę zjedli Ci którzy ponoć nie lubią sera w połączeniu z owocami.Następnym razem zrobię z dwóch paczek ciasta.
Składniki.
1p ciasta francuskiego
2-3 brzoskwinie
2 kulki mozzarelli
cukier muscovado
troszkę mleka do smarowania
-Ciasto rozwinąć i lekko przewałkować.
-Pociąć na 6 części
-Na każdym kwadracie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać ją cukrem muscovado
-Ułożyć pokrojoną brzoskwinię
-Złapać za rogi i zlepić jak koperty dość dokładnie bo podczas pieczenia się rozklejają
-Posmarować mlekiem i posypać cukrem
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stC. z termoobiegiem
bez termoobiegu też 190stC. i piec ok 30min aż do zrumienienia.
dołączam do akcji:
też bym zjadła taką kolację:)
OdpowiedzUsuńPo takiej kolacji to tylko piękne sny:)
OdpowiedzUsuńMoja mama często robi podobne..ale bez sera.. Trza ją przekonać, aby wypróbowała i takie, bo jestem strasznie ciekawy efektu końcowego;)
OdpowiedzUsuńbasiaP 30min i masz kolację:)
OdpowiedzUsuńKról niestety nie miałam snu pięknego bo synek miał gorączkę i nie spałam całą noc:(
spencer namów mamę i napisz jak Ci smakowało?:)
Brzoskwinia w karocy: jak prawdziwa księżniczka.. :) Królewska kolacja :)
OdpowiedzUsuńPanna L jaki miły komentarz :) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńJasne - w karocy, toż to królewska kolacja :)
OdpowiedzUsuńSłodko i pysznie. Aż mam na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Mazzarella na słodko - bardziej na słodko niż na słono - nigdy wcześniej nie próbowałam. Ale w sumie masz racje może to być ciekawa połączenie :).ten przepis należy do kategorii, którą preferuję najbardziej - czyli szybkie i proste dania. Skorzystam z propozycji na pewno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka