Wczoraj doznałam olśnienia dzięki Dorotce z http://smakuje.blox.pl/html .Wiedziałam ,że z herbaty można robić różne smakołyki ,sama robię nawet kisiel ,ale że można też zrobić dressing to nie pomyślałabym nawet.A może za mało myślę?:))Oczywiście moja pamięć dobra ale krótka nie spisałam kolejności ,więc pomieszałam po swojemu i powiem wam ,iż jest to super dressing do każdej sałaty można tylko doprawiać go wg.własnej potrzeby smakowej.Dorotka bardzo dziękuję za natchnienie:)Człowiek całe życie się uczy od innych ...
Marynata do mięsa(karczek)
podaję orientacyjnie bo wszystko zależy od ilości mięsa
olej (używam ryżowego)
miód
ocet balsamiczny(nie za dużo)
sos sojowy
sól tylko do smaku
1-2 ząbki czosnku(duże)
tymianek
kumin rzymski
cynamon(proszę się nie dziwić pasuje i smakuje:)
chilli w proszku (uważać bo ostre)
śmietana (1-2 łyżki bo lepiej łączą się wszystkie składniki)
Wszystkie składniki połączyć i natrzeć mięso ja użyłam już pokrojonego karczku ale można też użyć do całego mięsa z tym że musi leżeć w marynacie przynajmniej 24godz.A porcjowane mięso poleżało ok.5 godzin.
Po tym czasie wyjęłam i upiekłam w piekarniku pod grillem .Wyszło pyszne soczyste mięsko:)
Ziemniaki obgotowałam i włożyłam do piekarnika pod pieczone mięsko tłuszczyk i sos skapywały na nie .
ziemniaki trzeba kilka razy poobracać podczas piecznia
Dressing do sałaty
kilka listków mięty
1/2 łyżeczki lub 1 torebka herbaty (pomyliłam i zamiast dać zieloną dałam earl grey:)
60ml.wrzątku
50ml.soku jabłkowego
30ml.oleju(ryżowy)
kumin(płaska łyżeczka)
1 ząbek czosnku
sól
Herbatę i miętę zalać wrzątkiem i zaparzyć, odcedzić i ostudzić.
Do słoika wlać herbatę,sok,olej i doprawić przyprawami
Zakręcić słoik i energicznie wstrząsnąć do połączenia się składników.
Przed polaniem sałaty wstrząsnąć bo składniki się rozwarstwiają
Użyłam sałaty lodowej i rukoli.Dodałam tylko pomidora i szczypiorek.
Marynata do mięsa(karczek)
podaję orientacyjnie bo wszystko zależy od ilości mięsa
olej (używam ryżowego)
miód
ocet balsamiczny(nie za dużo)
sos sojowy
sól tylko do smaku
1-2 ząbki czosnku(duże)
tymianek
kumin rzymski
cynamon(proszę się nie dziwić pasuje i smakuje:)
chilli w proszku (uważać bo ostre)
śmietana (1-2 łyżki bo lepiej łączą się wszystkie składniki)
Wszystkie składniki połączyć i natrzeć mięso ja użyłam już pokrojonego karczku ale można też użyć do całego mięsa z tym że musi leżeć w marynacie przynajmniej 24godz.A porcjowane mięso poleżało ok.5 godzin.
Po tym czasie wyjęłam i upiekłam w piekarniku pod grillem .Wyszło pyszne soczyste mięsko:)
Ziemniaki obgotowałam i włożyłam do piekarnika pod pieczone mięsko tłuszczyk i sos skapywały na nie .
ziemniaki trzeba kilka razy poobracać podczas piecznia
Dressing do sałaty
kilka listków mięty
1/2 łyżeczki lub 1 torebka herbaty (pomyliłam i zamiast dać zieloną dałam earl grey:)
60ml.wrzątku
50ml.soku jabłkowego
30ml.oleju(ryżowy)
kumin(płaska łyżeczka)
1 ząbek czosnku
sól
Herbatę i miętę zalać wrzątkiem i zaparzyć, odcedzić i ostudzić.
Do słoika wlać herbatę,sok,olej i doprawić przyprawami
Zakręcić słoik i energicznie wstrząsnąć do połączenia się składników.
Przed polaniem sałaty wstrząsnąć bo składniki się rozwarstwiają
Użyłam sałaty lodowej i rukoli.Dodałam tylko pomidora i szczypiorek.
no to cieszę się, że smakowało :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo mi się podoba ta sałatka, a jeszcze jakby mi ktoś taką podał... :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dorotka smakowało i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńAsiek następnym razem podaj adres i wyślę do Ciebie kurierem:))
shy ziemniaczki pyszne ,karczek pyszny ale dressing to mnie dopiero połechtał smakiem:)
Nie wiem co lepsze kaczka czy kurczak :) Jednak obydwa wyglądaja bardzo zachęcająco :) Swoją drogą na tym blogu klubu miłośników dobrej herbaty który poleca Dorota jest też parę innych ciekawych porad z tego co widziałam odnośnie gotowania na herbacie.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ten herbaciany dressing! wypróbuję przy kolejnym podejściu do sałatki :D
OdpowiedzUsuńAnonimowy ,mój to karczek nie kurczak:)Masz rację na stronie miłośników herbaty jest dużo fajnych porad:)
OdpowiedzUsuńEVE daj znać jak smakowało:)
Tez sobie zrobie, a co! :)))
OdpowiedzUsuńZwlaszcza, ze jest w moim (ostatnio) zielono-herbacianym klimacie :)
Małgosia zrób i pochwal się jak smakowało:)
OdpowiedzUsuń