Czasami jest taki dzień że chciało by się kisielu a nie bardzo jest z czego zrobić.
Czasami jest też taki dzień ,że trzeba dać dziecku coś co nie bardzo lubi i trzeba zabawić się w przemycanki:) I dziś taki dzień właśnie nastąpił ,a wczoraj natchniona przez Dorotę przypomniałam sobie o małych trikach i zrobiłam kisiel dla mojego przeziębionego synka z herbaty z czarnej porzeczki bo takowej do ust niestety synek nie weźmie i soku z tych że owoców jakoś nie toleruje.Kisiel sprawdził się na medal ,dodałam do połowy trochę śmietanki słodkiej bo synek bardzo lubi wszystko co mleczne.
Przepis na kisiel herbaciany
750 ml. wody
150 ml. soku malinowego
4 torebki herbaty z czarnej porzeczki
cukier lub miód dla osłody
2łyżki mąki ziemniaczanej+trochę zimnej wody
śmietanka słodka lub mleko
Wodę zagotować ,wrzucić herbatę ,chwilę pogotować.
Wyjąć herbatę dolać soku dosłodzić
Rozmieszać mąkę z wodą i powoli dolewać do zgęstnienia Zazwyczaj daję więcej mąki i reguluję sobie w ten sposób gęstość kisielu.
Połowę kisielu odlać i dodać do niej śmietankę lub mleko i dobrze wymieszać
Nalać do szklanych pucharków na przemian
dodaję do akcji:
Domowy wyróbCzasami jest też taki dzień ,że trzeba dać dziecku coś co nie bardzo lubi i trzeba zabawić się w przemycanki:) I dziś taki dzień właśnie nastąpił ,a wczoraj natchniona przez Dorotę przypomniałam sobie o małych trikach i zrobiłam kisiel dla mojego przeziębionego synka z herbaty z czarnej porzeczki bo takowej do ust niestety synek nie weźmie i soku z tych że owoców jakoś nie toleruje.Kisiel sprawdził się na medal ,dodałam do połowy trochę śmietanki słodkiej bo synek bardzo lubi wszystko co mleczne.
Przepis na kisiel herbaciany
750 ml. wody
150 ml. soku malinowego
4 torebki herbaty z czarnej porzeczki
cukier lub miód dla osłody
2łyżki mąki ziemniaczanej+trochę zimnej wody
śmietanka słodka lub mleko
Wodę zagotować ,wrzucić herbatę ,chwilę pogotować.
Wyjąć herbatę dolać soku dosłodzić
Rozmieszać mąkę z wodą i powoli dolewać do zgęstnienia Zazwyczaj daję więcej mąki i reguluję sobie w ten sposób gęstość kisielu.
Połowę kisielu odlać i dodać do niej śmietankę lub mleko i dobrze wymieszać
Nalać do szklanych pucharków na przemian
dodaję do akcji:
Zkosztowałabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje ależ ja Cię bardzo serdecznie zapraszam,ugotuję dla Ciebie jaki będziesz chciała tylko smak:))
OdpowiedzUsuńSuper przepis i genialne zdjęcie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper dania! śliczny blog! zostaje tu na dłużej! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTastefully dziękuję:)również Cię pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMAUGUSTYNA Jaki piękny komentarz,dziękuję rozgość się będzie mi niezmiernie miło czuć Twoją obecność na blogu:)
Witam...bardzo smaczny blog:) Zapraszam do siebie http://daleccarsiledita.blogspot.com/ Znajdziesz u mnie wszyskie przepisy z kuchni wloskiej.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńda leccarsi le dita...dziękuję za zaproszenie na pewno do Ciebie zajrzę bo uwielbiam kuchnię włoską:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, wypróbuję.
OdpowiedzUsuńfajnie piszesz i prowadzisz bloga, więc obserwuję
pozdrawiam
Agnieszka:)