czwartek, 28 lipca 2011

Brzoskwinia z mozzarellą w karocy...moja skromna kolacja:)



To właśnie dziś zrobiłam na kolację.Zachciało mi się coś lekkiego i owocowego i niekoniecznie niskokalorycznego i wcale nie typowo kolacyjnego..Niestety pogoda nas nie rozpieszcza więc trzeba dopieszczać się samemu:)
Pomysł mi przyszedł nagle ,kiedy zobaczyłam w swojej lodówce składniki.Przypomniałam sobie że Nigella robiła mozzarellę w karocy ,co prawda ona była w pieczywie zapiekana a Ja zrobiłam sobie z dodatkiem brzoskwini i w cieście francuskim moim ulubionym:)Nawet nie pomyślałam iż to będzie tak pyszne i zdążę zjeść tylko jeden kawałek.Resztę zjedli Ci którzy ponoć nie lubią sera w połączeniu z owocami.Następnym razem zrobię z dwóch paczek ciasta.

Składniki.
1p ciasta francuskiego
2-3 brzoskwinie
2 kulki mozzarelli 
cukier muscovado
troszkę mleka do smarowania


-Ciasto rozwinąć i lekko przewałkować.
-Pociąć na 6 części 
-Na każdym kwadracie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać ją cukrem muscovado
-Ułożyć pokrojoną brzoskwinię
-Złapać za rogi i zlepić jak koperty dość dokładnie bo podczas pieczenia się rozklejają
-Posmarować mlekiem i posypać cukrem
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stC. z termoobiegiem
bez termoobiegu też 190stC. i piec ok 30min aż do zrumienienia. 
                               


dołączam do akcji:
Owocowe szaleństwo
                                                 

9 komentarzy:

  1. też bym zjadła taką kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takiej kolacji to tylko piękne sny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama często robi podobne..ale bez sera.. Trza ją przekonać, aby wypróbowała i takie, bo jestem strasznie ciekawy efektu końcowego;)

    OdpowiedzUsuń
  4. basiaP 30min i masz kolację:)

    Król niestety nie miałam snu pięknego bo synek miał gorączkę i nie spałam całą noc:(

    spencer namów mamę i napisz jak Ci smakowało?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzoskwinia w karocy: jak prawdziwa księżniczka.. :) Królewska kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna L jaki miły komentarz :) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasne - w karocy, toż to królewska kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko i pysznie. Aż mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Mazzarella na słodko - bardziej na słodko niż na słono - nigdy wcześniej nie próbowałam. Ale w sumie masz racje może to być ciekawa połączenie :).ten przepis należy do kategorii, którą preferuję najbardziej - czyli szybkie i proste dania. Skorzystam z propozycji na pewno.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...