poniedziałek, 25 lipca 2011

Papierówkowa szarlotka z puszki

Posted by Picasa
Wiem ,że to nie sezon na szarlotki ale jak weszłam do warzywniaka osiedlowego i zobaczyłam papierówki zerwane dopiero co z drzewa, nie mogłam się powstrzymać od kupienia.
Miałam zamiar zrobić tradycyjną szarlotkę ,ale kiedyś na jakimś programie kulinarnym widziałam ciastko robione w takich metalowych obręczach.Ja nie za posiadam takich obręczy ,a ponieważ jestem zbierakiem któremu się wszystko przyda miałam schowane puszki po orzeszkach z  których miałam zamiar zrobić świeczniki na taras ale wiecznie mi brak czasu na takie przyjemności. Odcięłam dno puszkom i tym sposobem uzyskałam obręcze:)
Ciasto trzeba przed wyjęciem obkroić delikatnie i położyć do góry dnem i delikatnie wypychać . Można nie przekręcać ale wtedy spód namięknie i nie będzie tak karmelowy i chrupiący.Żałuję ,że papierówek nie ma cały rok bo ich kwasowość pasuje bardzo do szarlotek.Kwasowość to mało powiedziane te były kwaśne bardziej niż sama cytryna a mój malutki synek nawet nie mrugnął jak mu obrałam i dałam do spróbowania.Na samą myśl zaczynają pracować moje ślinianki:)

Składniki na 6 puszek 


2kg papierówek
1szkl. cukru żelującego (jak za mało słodyczy można dodać więcej)
2łyżki sezamu(opcja)
2łyżki bułki tartej 

spód
200g herbatników
1/2p.masła roztopionego

Ciastka rozkruszyłam w mikserze do koktajli,  wymieszałam z masłem,odłożyłam 6 płaskich łyżek a resztę  ponakładałam do puszek które wcześniej ustawiłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiłam do piekarnika na jakieś 10 min
Jabłka starłam na dużych okach tartki jarzynowej dodałam cukier,bułkę i  sezam,wymieszałam
Ponakładać do puszek ,posypać , ubić delikatnie pałką drewniana i obsypać resztą ciastek
wstawić do  piekarnika na ok.35min w 180st.C

podałam z lodami


dołączam do akcji:
Owocowe szaleństwo


11 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam po wyróżnienie ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/zauwazyam-durszlaku-ze-wiele-osob.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem warto byc zbieraczem - zwlaszcza jesli efekt jest tak apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam puszek i co teraz? chyba szarlotka będzie bardziej płaska. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. joanna_kuchareczka dziękuję :)

    nikol dziękuję za wyróżnienie:)


    Maggie ja jestem typowy chomik,mnie się wszystko przydaje :)

    tjaryma bez pouszek też będzie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyszła z lodami...
    Pafka.

    ps. hasło - Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Pafka fajnie wyszła i smakowała jednak papierówki maja to coś w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. judik1119 dziękuję:)
    ,shy na pewno byś wpadła tylko jeszcze o tym nie wiesz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł
    :) wygląda i brzmi imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś już ją widziałam u Ciebie, a znowu mnie zachwyciła:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...