Etykiety
:)
(1)
.
(1)
babeczki
(4)
Babki
(5)
bezglutenu
(1)
bezglutrnenu
(1)
BISZKOPT
(1)
Boże Narodzenie
(5)
bułki
(8)
chałki
(2)
chleb
(36)
chłodnik
(3)
chrusty
(1)
ciasta
(10)
ciasta bezowe
(2)
ciasta z kremem
(5)
ciasta z owocami
(15)
ciasteczka
(12)
ciasto drożdżowe półfrancuskie
(1)
deser
(8)
Do chleba
(10)
dziczyzna
(1)
faworki itp.
(1)
HAND MADE
(7)
indyk i kura
(14)
kaczka
(1)
KARNAWAŁ
(5)
KASZA
(3)
Kasza Jaglana
(6)
KETO LCHF PALEO
(15)
kluski i makarony
(20)
koktajle
(6)
lody
(1)
MAJONEZ
(2)
marynaty do mięs
(3)
mięsa
(16)
mięso mielone
(9)
muffinki na słodko
(4)
muffinki wytrawne
(2)
muffins
(3)
na jeden kęs
(6)
na zdrowie
(5)
nabiał
(3)
naleśniki
(2)
nalewki
(3)
napoje
(1)
napoje gorące
(1)
ocet domowy
(2)
omlety
(3)
Orkisz
(3)
owoce morza
(1)
Pasztet
(1)
pasztety
(10)
pączki
(2)
PIERNIK
(2)
piernikowo
(4)
pierogi
(8)
pizza
(4)
placuszki
(6)
placuszki wytrawnie
(5)
podwieczorki
(1)
POMAGAJMY INNYM
(2)
prosto z anglii
(7)
przekąski antipasti tapas
(9)
różności
(6)
ryby
(3)
ryż i spółka
(3)
sałatki
(18)
serniki
(12)
smaczny kurdystan
(1)
sorbety
(1)
sosy sałatkowe
(6)
spiżarnia
(31)
Suflety wytrawnie
(2)
Śledzie
(4)
śniadania
(4)
tarty na słono
(7)
Testownica
(1)
thermomix
(7)
Torty
(11)
VEGE
(5)
warzywniak
(12)
WEGE
(9)
wędlina domowa
(3)
WSPÓLNE PICHCENIE:)
(1)
z ciasta drożdżowego
(11)
z ciasta francuskiego
(7)
z ciasta francuskiego na słodko
(4)
ZAKWAS NA CHLEB
(1)
zapiekanki
(4)
zupy
(24)
ŻUR
(1)
Życzenia
(1)
poniedziałek, 11 lipca 2011
Chleb pół/pół na zakwasie
Ostatnio jestem na etapie pieczenia i wyszukiwaniu idealnego ,pięknie wyrośniętego, pachnącego bochenka chleba.Ten chleb zrobiłam z mąki na chleb z gotowej już mieszanki,z tym że dzień przed pieczeniem zrobiłam zaczyn z zakwasem który sama zrobiłam ,a teraz dbam o niego jak o dziecko:)Trochę się obawiałam ,(bo jestem jakby na początku drogi piekarskiej i jestem zupełnym laikiem )czy taka kombinacja przyniesie zamierzony skutek ?Ale wyszło wszystko i chlebek pięknie urósł a nawet przeszedł moje oczekiwania.Dla początkujących super sprawa bo zepsuć się tu nic nie da ,a chyba wszyscy wiemy jak wkurza fakt,iż się napracowaliśmy a wszystko spełzło na panewce.Upieczenie tego chlebka jest w miarę łatwe,piszę w miarę bo trzeba mieć jeszcze zakwas .Kiedyś ja też myślałam że to nie jest takie proste ,ale teraz jest najlepszy okres na wyhodowanie swojego zakwasu,bo jest ciepło:)
Przepisów na zakwas jest mnóstwo ,ale ja polecam stronę Liski z Pracownia wypieków której bardzo dziękuję za cierpliwość do mnie:))Tam w łatwy i przyjazny sposób opisany jest cały proces robienia zakwasu.W 5 dni będziecie właścicielami zakwasu.
Dzień przed pieczeniem chleba
RANO:Dokarmiłam zakwas
Wieczór nie krócej nż po 12 godzinach wzięłam
2 pełne łyżki zakwasu
2 pełne kubki mąki(350g)(typ850)
200ml.wody
Wymieszać i zostawić na 12-16godz w cieple.Ja zostawiłam przykryte folią i ręcznikiem w piekarniku.
Dzień wypieku.
5oog.mąki z gotowej mieszanki(ja kupiłam w lidlu)
1 kubek mąki pszennej(mój pełny kubek ma ok 180gmaki
300 ml wody
1pł.łyżeczka soli
cały zaczyn
Wymieszać wszystkie składniki i za pomocą miksera mieszać ok10 min .
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia,u mnie stał 1 godzinę .
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami,wygładzić górę łyżką maczaną w wodzie. Moja forma ma dł.licząc po dnie 35 cm.Mozna włożyć do 2 krótszych.
Formę nakryłam folią i znowu zostawiłam do wyrośnięcia.Ciasto chlebowe wypełniło całą formę aż po brzegi.
Na dno piecyka wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą i nagrzałam piekarnik do 230st.CWstawiłam chleb i zmniejszyłam do 210st.C
Piekłam ok.1 godziny,
Patyczek po tym czasie powinien być suchy.
Jakby się chlebek za mocno przypiekał (u mnie po 45min.)to można przykryć go folią aluminiową
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ładnie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry Basiu,no właśnie wyrósł niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńNo i jaki ładny Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńPiękny ten chlebuś!!
OdpowiedzUsuń