piątek, 8 lipca 2011

Pierogi z serem i lemon curd,polane masłem ghee.

Skoro podałam przepis na ciasto ,to teraz podam przepis na nadzienie do pierogów
A ponieważ jestem jakby lekko uzależniona od lemon curd nie mogłam się oprzeć ,aby nie dodać tego cudownego smaku do pierogów.Pierogi maja to do siebie ,że np. mnie bardzo wyciszają:) i kiedy mnie już bardzo nosi biorę się za lepienie pierożków .I sam fakt iż lepiłam je sama ,a potem wszyscy bili się o ostatniego pieroga  bardzo mnie rozwesela.Pierożki chciałam podesłać mojej świeżo upieczonej młodej mamie  tzw.sąsiadce z osiedla:)),ale niestety ma zakaz jedzenia nabiału i jajek bo dzidziuś dostał wysypki:(Ola nie martw się zrobię specjalnie dla Ciebie jak już będziesz mogła jeść takie wynalazki:)


Przepis na  ciasto pierogowe.
-----------------------------------------

składniki na farsz do pierogów
200g serka śmietankowego (taki jak filadelphia)może też być taki jak do sernika
200g twarożku białego 
1 żółtko
1 łyżka lemon curd
cukru do smaku
1 łyżeczka ekstratu waniliowego

Wymieszać dokładnie.Nakładać po łyżeczce farszu ,zlepić wrzucić na wrzątek i gotować 3 min od wypłynięcia pierogów.
Ja polałam masłem Ghee.

4 komentarze:

  1. :) cudne:) lubie pieriogi z serem...a lemion curd...mhmmm...pycha:)
    mnie uspokaja pieczenie..np. dzisiaj pierniczków:)
    p.s. Robisz piękną pierogową "fałdkę"....artystyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. z serem i lemon curdem musza smakowac wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzcinowisko ja od lemon to już uzależniona jestem:)Pierniczki twoje widziałam i się bardzo zachwyciłam bo kocham te smaki bez względu czy zima czy lat.A tę fałdę to dopiero teraz jakby nie dawno załapałam ,moja teściowa takie robi a ja ani w ząb nie mogłam załapać a to w sumie proste tylko ja do góry zawijałam a to pod spód się zlepia.I wiesz pierogi nawet z serem przy takim lepieniu nie wychodzą płaskie tylko takie bardziej zwarte:)

    aga smakują uwierz mi sama nie miałam pojęcia ,że tak dobre wyjdą.
    Pozdrawiam serdecznie i kolorowych snów życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi to masakra,miałem robić z jagodami, ale część zrobię z serem.
    Oby były tak udane jak twoje.
    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...