Czy są na świecie dzieci ,które nie lubią pizzy?Ja nie znam,zresztą dorosłych też nie.
Ta pizza wyszła mi z potrzeby nakarmienia głodnego dziecka i ojca i tak już na stałe została w naszym menu. Z tego ciasta robiłam bułki sodowe więc pomyślałam czemu nie pizza?Szybka bo w niecałą godzinę jest już na stole.Tyle co wyrobić ciasto i upiec .Składniki na pizze dajemy jakie mamy i jakie chcemy wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej i smakowej.
SKŁADNIKI:
gruby spód
450g.maki pszennej
400.ml.maślanki
1 łyżeczka soli
1płaska łyżeczka sodki
po 1/2 łyżeczki płaskiej czosnku (suszony) zioła prowansalskie,oregano
pomidory suszone w oleju
Tymianek
W misce wymieszać mąkę,sól,sodkę i przyprawy.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać maślankę,lekko wymieszać
Dodać pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników
Wyłożyć ciasto na blat oprószony solidnie mąką i lekko wyrobić w razie potrzeby dodać trochę mąki ciasto na pizzę nie powinno się bardzo kleić choć i tak troszkę będzie się kleiło.
Na blachę wykładam papier do pieczenia
Najpierw robię kulę i układam na papierze
rękę można posmarować oliwą wtedy ciasto nie będzie się kleić do ręki
I rozkładam,rozciągam na całej szerokości blachy
Ciasto smaruję oliwą z zalewy po pomidorach suszonych(,można użyć zwykłą oliwę)i posypuję trochę tymiankiem .
rozsypuję ser,układam pomidory,wędlinę i co tylko sobie zamarzą moje głodomory:)
Piekę 180st.C ok.30min
Z tego ciasta można zrobić 2 mniejsze rozciągnąć je na tyle ile się da rozciągnąć, no oczywiście żeby nie było w nim dziur.Wyjdzie nam wtedy cieńsze ciasto,bo przecież nie każdy lubi na grubym spodzie.
SKŁADNIKI:
gruby spód
450g.maki pszennej
400.ml.maślanki
1 łyżeczka soli
1płaska łyżeczka sodki
po 1/2 łyżeczki płaskiej czosnku (suszony) zioła prowansalskie,oregano
pomidory suszone w oleju
Tymianek
W misce wymieszać mąkę,sól,sodkę i przyprawy.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać maślankę,lekko wymieszać
Dodać pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników
Wyłożyć ciasto na blat oprószony solidnie mąką i lekko wyrobić w razie potrzeby dodać trochę mąki ciasto na pizzę nie powinno się bardzo kleić choć i tak troszkę będzie się kleiło.
Na blachę wykładam papier do pieczenia
Najpierw robię kulę i układam na papierze
rękę można posmarować oliwą wtedy ciasto nie będzie się kleić do ręki
I rozkładam,rozciągam na całej szerokości blachy
Ciasto smaruję oliwą z zalewy po pomidorach suszonych(,można użyć zwykłą oliwę)i posypuję trochę tymiankiem .
rozsypuję ser,układam pomidory,wędlinę i co tylko sobie zamarzą moje głodomory:)
Piekę 180st.C ok.30min
Z tego ciasta można zrobić 2 mniejsze rozciągnąć je na tyle ile się da rozciągnąć, no oczywiście żeby nie było w nim dziur.Wyjdzie nam wtedy cieńsze ciasto,bo przecież nie każdy lubi na grubym spodzie.
Ciekawa jestem smaku tej pizzy:) muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
andzia-35 witaj , mnie smakuje bardzo boja taka pizzo-chlebowa jestem:) jak dotąd wszystkim w okolicy smakuje ,a najbardziej dzieciakom:)Czekam na twoją opinię .Pozdrawiam cię cieplutko:)
OdpowiedzUsuńpizzy nie jadłam chyba z rok. narobiłaś mi ochoty! :)
OdpowiedzUsuńto najwyższa pora ,żeby zjeść:)robi się szybko nie masz wymówki.
OdpowiedzUsuńna sodzie? warto spróbować, bo jak tak dalej będę szaleć z drożdżami to się jakiejś niestrawności nabawię :)
OdpowiedzUsuńzdecydowalismy sie dzis zrobic pizze na sodzie wygloda apetycznie...odezwe sie pozniej jak posmakuje swojej:)
OdpowiedzUsuńtu koperek...
OdpowiedzUsuńpizza na sodzie jest pyszna:)