czwartek, 14 lipca 2011

Tarta a może quiche jak Lotaryńska tylko że z kiełbasą:)...

Posted by PicasaUwielbiam tarty na słodko ,na słono,a nawet na słodko słono:)Obojętne jest mi czy będą na kruchym czy na francuskim spodzie.A tę uwielbiam,i nawet mi nie przeszkadza fakt ,że  jest jak mała bomba kaloryczna .
A trudno się mówi,raz się żyje i nie mam zamiaru ze wszystkiego pysznego rezygnować.Mały kawałek jeszcze nikogo nie zabił:)Kto nie próbował niech żałuje,a komu nie smakują takie kulinaria mówi się trudno.Nie wszystkim wszystko musi smakować...W każdym bądź razie ja ją dziś zjadłam i tylko wtajemniczeni wiedzą ile :))


Składniki:
2p. ciasta francuskiego
3 cebule
szczypior
1 pętko kiełbasy
1łyżeczka tymianku(dałam świeżo cięty)
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
sól pieprz do smaku

Masa jajeczno-śmietanowa.
150ml.śmietanki 30%
  50ml.mleka
  50gr.żółtego sera(jak ktoś lubi można więcej)
Duża szczypta gałki muszkatołowej (śmietana ją bardzo lubi)

-Ciasto wyłożyć do formy na tartę lub prostokątnej.Dałam 2 paczki bo robiłam w prostokątnej o wym30/20cm.(mierząc po spodzie) i 1 paczka była za cienka.Nie wałkowałam go po prostu położyłam jeden płat na drugi.
-Widelcem porobiłam dziurki.
-Cebulę pokroić ,zeszklić do miękkości,ale nie za bardzo ma być miękka(posypać solą to się nie spali)
-Pod koniec duszenia dodać zioła ,czosnek,pieprz
-Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę

-Masę jajeczną wymieszać dodać cebulę i kiełbasę i ewent.dosolić do smaku

-wylać na ciasto i równomiernie rozłożyć.
Piec w 180st.C ok. 40-50min.

4 komentarze:

  1. Nazwa nie taka ważna, liczy się to, że wygląda i zapowiada się wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiekanki w takim stylu zawsze są świetne bez względu na nazwę.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzcinowisko, Anna-Maria ,shy macie 100% racji:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...