Zupa chlebowa to pyszna,sycąca i aromatyczna zupa.Znalazłam ją dawno temu na karteczkach kulinarnych, które to mój tato sobie kolekcjonował i chwała mu za to bo pewnie bym nigdy tej zupy nie odkryła.Chleba w domu nigdy nie brakuje ,a i czasem się zostaje wyschnięty,więc zamiast go zmarnować można ugotować zupkę.Co prawda jest ona na ciemnym pieczywie ale można by się pokusić o ugotowanie jej na zwykłym chlebie.Ja zrobiłam ją na pszenno żytnim,który sama upiekłam ale wg.oryginału jest na czarnym chlebie.Można dodać boczek ale nie koniecznie .Do zupy można dodać trochę wina czerwonego tak zrobił kolega Francuz i muszę powiedzieć że też miała niezły smaczek:)Zresztą co ja tu będę opowiadać ,trzeba ją po prostu ugotować ,tym bardziej, że jest szybka w przygotowaniu.I oczywiście dobra jest nawet na spotkanie kolacyjne bo ja nie chwaląc się zabłysłam tą zupą kiedyś właśnie przed kolegą z Francji:)Hehe a może tylko chciał być grzeczny:))
Składniki
200g.ciemnego czerstwego chleba
1 cebula duża
1litr wywaru jarzynowego lub bulionu z kostki (daję 2litry )
sól,pieprz
1łyżka kminku(dałam 1pełną łyżeczkę kuminu rzymskiego na tym lepiej mi smakuje)
1/2 łyżki majeranku
2 jajka(nie dodaję bo i tak jest gęsta)
śmietana
100g.chudego boczku
Cebulę i chleb drobno skroić i zrumienić na tłuszczu
Przełożyć do garnka i zalać wywarem lub bulionem(daję 2l ale jak za gęsta to można później jeszcze
troszkę dolać)
Dodać kminek,majeranek pieprz i ewentualnie doprawić solą
Gotować na dużym ogniu ok15min
Zmiksować dokładnie lub przetrzeć przez sito(miksuję)
Przed podaniem dodać obsmażony pokrojony boczek i łyżkę śmietany.
Można posypać ulubionymi ziołami (ja zapomniałam właśnie )
Jeżeli ktoś chce dodać jajka to teraz powinien je porządnie ubić i dodać do zupy
ale magicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwspaniała zupa.
smakuje wybornie, z pewnością!
Bardzo kusząca propozycja, na pewno wypróbuję bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetycznie wygląda, jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupki! trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką zupke, a ta smietana zupelnie jak latte art :))
OdpowiedzUsuńBardzo wam dziękuję za miłe komentarze:) Rzeczywiście zupa smakuje,wiem że ie każdy lubi kminek ,ja lubię ale tym razem dodałam kumin rzymski i to był dobry strzał zupa jest aromatyczna ,smaczna i też pożywna jest jak zupa krem .Mam nadzieję że będzie smakowała ,czekam na wieści:)
OdpowiedzUsuńZwykła, prosta, szybka, a taka pyszna :D
OdpowiedzUsuńslyvvia bardzo szybka:)
OdpowiedzUsuńshy ja też :)
Dodaję jeszcze cytryny i gotowane jajko i mam szybką wersję żurku. Pycha!
OdpowiedzUsuń