Upiekłam te bułki trochę z przekory ,bo mój wspaniały ślubny cała drogę z Niemiec ciągnął wielkie buły drożdżowe z kruszonką i podkreślał jakie to one nie pyszne i w ogóle jak bym takie piekła to by chyba cukiernię otworzył i w złotych butach by chodził bo taki popyt na te bułki był by:))Zjadłam ale się nie zachłysnęłam smakiem,znam te buły bo już kiedyś je jadłam w Niemczech .Smakują tylko świeże w dniu wypieku,kiedy je jedliśmy przyznał mężuś rację że lepsze z rana były.Taka ciężka buła .
Tak więc nie myśląc długo zakasałam rękawy i upiekłam piękne bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką.I to piekłam późną porą wieczorową,o 22.00 dopiero się upiekły,a zapach wanilii w całym domu i na pół osiedla taki że aż sąsiad zadzwonił spytać co dobrego piekę:) Na taras leciałam z blachą żeby jak najszybciej się ostudziły ,jeszcze ciepłe zajadałam i letnią wodą popijałam bo już mi szkoda czasu było na parzenie herbaty.I wiecie co? pyszne wyszły ,ale najlepiej smakowały rano ze szklanką mleka.
Pierwszy raz też robiłam ciasto na mące krupczatce i chyba nie ostatni bo jest to mąka idealna do wypieku ciast drożdżowych.Kruszonkę też z tej mąki robiłam ,bo moja babcia zawsze tak robiła i pamiętałam ,że najpyszniejsza zawsze taka kruszonka była.
Pomysł na bułeczki zaczerpnęłam od myniolinki ale zmieniłam trochę na swoje potrzeby składniki nie mniej bardzo jej dziękuję za inspirację:)
przepis na bułki drożdżowe
1/2p.drożdży(50g.)
1/2szkl.mleka
1łyżka mąki
1łyżka cukru
Połączyć drożdże z cukrem i mlekiem ,wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży i dodać mąkę.Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min
80dag.mąki krupczatki
1/2szkl.cukru
50g rozpuszczonego masła
200ml.śmietany 18%
1 bardzo czubata łyżka serka (dałam serka na sernik z Wielunia)
1 łyżka wanilii (ekstrakt)
2 jajka
Jajka ubić lekko z cukrem+śmietana+serek+mąkę +zaczyn i wyrobić gładkie ciasto + masło rozpuszczone i wyrobić jeszcze z 5 minut.Ja wyrabiałam mikserem z hakami.
Zostawić do podwojenia objętości
masa serowa
400g.serka (z Wielunia)może być biały ser
1jajko
1łyżeczka wanilii
3łyżki cukru
wymieszać i rozsmarować na cieście.
Ciasto wyjąć na deskę oprószoną mąką i rozłożyć je w prostokąt(48/37cm mnie wyszło) pomagając sobie wałkiem
Posmarować ciasto masą serową i zrolować jak roladę.
kroić na szerokość ok 2cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po 3 w rzędzie poziomym i po3 w pionie
odstawić na 10-15min i posmarować jajkiem rozbełtanym lub samym mlekiem i posypać kruszonką
kruszonka
1część masło
1część mąki(użyłam pół na pół z mąką krupczatką)
1 część cukru
1cukier waniliowy
piekłam na 2 blachach wyszło mi 19 bułek
piekłam z termoobiegiem na 2 poziomach w 170st.C ok30min
Tak więc nie myśląc długo zakasałam rękawy i upiekłam piękne bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką.I to piekłam późną porą wieczorową,o 22.00 dopiero się upiekły,a zapach wanilii w całym domu i na pół osiedla taki że aż sąsiad zadzwonił spytać co dobrego piekę:) Na taras leciałam z blachą żeby jak najszybciej się ostudziły ,jeszcze ciepłe zajadałam i letnią wodą popijałam bo już mi szkoda czasu było na parzenie herbaty.I wiecie co? pyszne wyszły ,ale najlepiej smakowały rano ze szklanką mleka.
Pierwszy raz też robiłam ciasto na mące krupczatce i chyba nie ostatni bo jest to mąka idealna do wypieku ciast drożdżowych.Kruszonkę też z tej mąki robiłam ,bo moja babcia zawsze tak robiła i pamiętałam ,że najpyszniejsza zawsze taka kruszonka była.
Pomysł na bułeczki zaczerpnęłam od myniolinki ale zmieniłam trochę na swoje potrzeby składniki nie mniej bardzo jej dziękuję za inspirację:)
przepis na bułki drożdżowe
1/2p.drożdży(50g.)
1/2szkl.mleka
1łyżka mąki
1łyżka cukru
Połączyć drożdże z cukrem i mlekiem ,wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży i dodać mąkę.Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min
80dag.mąki krupczatki
1/2szkl.cukru
50g rozpuszczonego masła
200ml.śmietany 18%
1 bardzo czubata łyżka serka (dałam serka na sernik z Wielunia)
1 łyżka wanilii (ekstrakt)
2 jajka
Jajka ubić lekko z cukrem+śmietana+serek+mąkę +zaczyn i wyrobić gładkie ciasto + masło rozpuszczone i wyrobić jeszcze z 5 minut.Ja wyrabiałam mikserem z hakami.
Zostawić do podwojenia objętości
masa serowa
400g.serka (z Wielunia)może być biały ser
1jajko
1łyżeczka wanilii
3łyżki cukru
wymieszać i rozsmarować na cieście.
Ciasto wyjąć na deskę oprószoną mąką i rozłożyć je w prostokąt(48/37cm mnie wyszło) pomagając sobie wałkiem
Posmarować ciasto masą serową i zrolować jak roladę.
kroić na szerokość ok 2cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po 3 w rzędzie poziomym i po3 w pionie
odstawić na 10-15min i posmarować jajkiem rozbełtanym lub samym mlekiem i posypać kruszonką
kruszonka
1część masło
1część mąki(użyłam pół na pół z mąką krupczatką)
1 część cukru
1cukier waniliowy
piekłam na 2 blachach wyszło mi 19 bułek
piekłam z termoobiegiem na 2 poziomach w 170st.C ok30min
Ale mam ochotę na drożdżowe:) Ja też często krupaczatkę uzywam do tych wypieków:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Śliczne te Twoje drożdżówki! U mnie dziś też na drożdżowe - drożdżówki z makiem:). Potem kolej na z serem...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Jejku, aż ślinka leci gdy widzę te drożdżówki.. ależ one musiały być pyszne! :33 Faktycznie, mleko idealny dodatek do kruszonkowych cudów <3
OdpowiedzUsuńMoje wyjściowe śniadanko w Wawie, Break Cafe Setka (taka mała kryptoreklama ^^).. byłam zachwycona tym, co tam znalazłam.. :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Koniecznie muszę wypróbować! muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Cię zainspirowałam :)
OdpowiedzUsuńa mogę jeszcze prosić żebyś napisała u mnie parę słów? taka informacja dla innych też będzie przydatna :)
Cieszę się że Wam apetytu narobiłam ,choć to może nie skromne i podłe z mojej trony bo nie dane mi było poczęstować nimi:))
OdpowiedzUsuńmyniolinka oczywiście z przyjemnością napiszę:0
pysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńZawsze piekliśmy na zwykłej mące. Musimy tym razem spróbować na krupczatką.
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam. Wole jednak ze zwylej maki. Nie napisalas ile uzyc masla wiec dalam w/g uznania. Musze dodac, ze niemieckie drozdzowki sa naprawde pyszne- nie ujmuajac w niczym polskim stwierdzam jednak, ze te naszych sasiadow sa obledne.
OdpowiedzUsuńDzis wieczorem znowu upieke-tym razem bez kombinacji, po "babcibemu"- na zwyklej mace. Pozdrawiam,
Renata.
Renata to jesteś w większości z moim mężem:)) Ja wolę nasze polskie są smaczniejsze bardziej pachnące i na drugi dzień zjada się je również z apetytem.Każdy lubi co innego i tego się nie zmieni.Nie mniej dziękuję za komentarz ,masełko już dopisałam najzwyczajniej się gdzieś zapodziało:))Pieczenie z krupczatką to nie żadna kombinacja,moja babcia też niektóre drożdżowe piekła na tej mące ,to zależy jakie chcemy ciasto czy lżejsze czy tradycyjne .Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń