piątek, 12 sierpnia 2011

Chleb żurkowy na zakwasie.II.

Zauroczyłam się żurem i nie wyobrażam sobie ,aby go już nie dodawać do wypieku chlebka.Wczoraj pierwszy raz odkąd piekę chleby ,mój mąż powiedział ,że nie jadł jeszcze tak pysznego chleba i żebym już więcej nie kombinowała bo ten jest najlepszy.Oczywiście nie przestanę kombinować i następny już rośnie ,a czy wyrośnie się okażę bo nie omieszkam się pochwalić:) Kanapkę z chlebka zjadł nawet mój malutki synek ,a wcale nie przepada On za pieczywem i raczej mało go jada,a jak już to trzeba się za nim nabiegać.A tu zjadł całą pajdę sam dając mi przekonanie ,iż wypiek musi być smaczny:)
Cieszę się że odkryłam stosowanie żurku do wypieku chleba ,ktoś mądry kiedyś to zapoczątkował.Ja pomieszałam żur z zakwasem żytnim chlebowym i wyszedł pyszny i pachnący chlebek.Bałam się troszkę ,ale nie potrzebnie ,rósł dość długo ale warto na końcowy efekt było czekać.Żur jak na moje obserwacje polepsza wygląd i walory smakowe pieczywa.
Ten chlebek jest dla bardziej cierpliwych piekarzy ale jak ktoś woli szybciej to powinien wypróbować Tutaj albo Tutaj.Ten ostatni jest najszybszy.
Chleb wyszedł idealnie wilgotny,z idealnym miąższem ,smakiem i zapachem ,Ale to jest moja opinia.
Jeżeli znajdzie się ktoś kto go upiecze to proszę o jakie kolwiek znaki dymne w tym temacie:))
 Wieczorem
300g mąki żytniej (Typ 720)
250ml.wody
2łyżki zakwasu(dokarmionego )

Rano
500g. mąki pszennej
160g.mąki żytniej (dałam typ720)
250ml.żurku(może być sklepowy ale ja robię sama)
100g.wody
1płaska łyżeczka drożdży(suche)
2płaskie łyżeczki soli
2płaskie łyżeczki cukru
2łyżki oliwy


Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i dodać zaczyn zakwasowy z wieczora
Wyrabiać ciasto minimum 5min. mikserem z hakami
Odstawić do podwojenia objętości ,dość długo to trwa ,żeby ciasto miało ciepło nagrzewam przez 30sek piekarnik i wstawiam miskę przykrytą ściereczką  zamykam piekarnik i tak sobie u mnie rosną przyszłe chlebki
Po tym długim oczekiwaniu znowu mieszam mikserem ciasto ok.2 min i przekładam do 2 foremek o dł. licząc po spodzie 23cm.
Wstawiłam z powrotem do piekarnika ,ciasto rosło aż wypełniło foremki ale się nie wylewało
wyjęłam po tym czasie z piekarnia delikatnie i nastawiłam go na 200stC. 
Chleb pokropiłam wodą i wstawiłam na 1 godzinę do pieczenia
zawsze sprawdzam patyczkiem ale 1 godz. na ten chleb jest ok.


Posted by Picasa

15 komentarzy:

  1. och, co za bochenek!
    piękny i zacny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusił mnie wygląd tego chleba i ...dzisiaj na śniadanie już go jedliśmy. Bardzo smaczny żytni, lekko kwaskowy, z chrupiącą skórką. Czyli taki, jaki powinien być. Przepis pozwolę sobie wydrukować i dołączyć do kolekcji przepisów na chleb IDEALNY:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu ceszę się ,że Ci się podoba:)

    paproszek jestem prze szczęśliwa ,nawet nie wiesz jakie to dla mnie ważne :)Cieszę się że udało mi się choć jedną osobę przekonać do tego chlebka.Zostawiłaś bardzo ważny komentarz dla wszystkich .Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy możesz podać przepis na żurek??

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Hallo
    czy może ktoś mi powiedzieć jak zrobić żurek??
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Maria przeois na żurek idealny 8 łyżek mąki żurkowej 1,5 litra ciepłej wody wszystkie składniki są w kamiennym garnku dodaje obraną główkę czosnku i tak stoi 4 dni przykryty talerzykiem w ciepłym miejscu. Gotując go dodaję liść laurowy ziele angielski najlepiej zrobić go na kiełbasce ale nie koniecznie za to bardzo dobrze jest dodać żeberko wędzone dodaje smaku na koniec gotowania dodaję vegetę pieprz, majeranek

    OdpowiedzUsuń
  7. a jaki zurek ze sklepu tz .jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurek w butelkach każdy a najlepszy jest domowy.

      Usuń
    2. Żurek w butelkach każdy a najlepszy jest domowy.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dokarmiony to znaczy taki który był Dokarmiony dzień przed wypiekem chleba.ok 12 godzin przed.
      Czyli zakwas który u mnie stoi w lodówce , wyciągam i czekam z 1 godz jak się ociepli i wtedy dokarmiam w równych częściach wodą i mąką żytnią.

      Usuń
    2. Dokarmiony to znaczy taki który był Dokarmiony dzień przed wypiekem chleba.ok 12 godzin przed.
      Czyli zakwas który u mnie stoi w lodówce , wyciągam i czekam z 1 godz jak się ociepli i wtedy dokarmiam w równych częściach wodą i mąką żytnią.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...