piątek, 12 sierpnia 2011

Zupa tylko latem tak pachnąca:)

Zupka jak zupka,ale tylko latem ma taki smak ,a to głównie dla tego ,że tylko w tym okresie jest tak pachnąca włoszczyzna.Uwielbiam ten czas i uwielbiam takie proste i pożywne zupki pachnące włoszczyzną i przyprawami.Czyli pachnące naszym polskim latem:)

składniki
woda
1 duża włoszczyzna 
1torebka ryżu
500g mięsa na pulpety(ja użyłam polędwiczek z kurczaka)
1 bułka sucha
1 jajko
sól ,pieprz curry,do smaku
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta cayenn
śmietana 
2 ziemniaki ugotowane
bazylia świeża 


Warzywa obrać i zetrzeć na tartce
Liście od selera i por pokroić
Zalać wodą aby dobrze przykryła i zagotować
Wsypać torebkę ryżu ,dodać przyprawy i gotować
Wtym czasie zrobić mięsne pulpety:
zmielić mięso bułkę namoczoną dodać jajo i przyprawić wedle swojego smaku 
Formować małe kulki ,ręce muszą być cały czas mokre od wody wtedy mięso się nie klei.
Wrzucać na gotującą się zupę,zakryć pokrywką i gotować do miękkości.
Ziemniaki zmiksować dodać do zupy 
Zaprawić śmietaną.Posypać pociętą bazylią.
Jeżeli będzie za gęsta można dolać rosołu czy wywaru z warzyw
Do smaku można dodać kostkę bulionową albo vegetę.Ja nie używam ale wiem że są wielbiciele np. moja mama:))
Ponoć w Anglii można kupić kostki ekologiczne w Polsce nie słyszałam i nie widziałam ale to może dlatego że nie szukałam.

dodaję do akcji:
 


Posted by Picasa

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Aż czuję jej zapach. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. aga,Tastefully, mania179 Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, chyba nigdy nie jadłam takiej zupy. A spróbowałabym, bo wygląda całkiem smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzewające i w sumie cały obiad z głowy! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...