niedziela, 14 sierpnia 2011

Ciasto maślankowe pysznie czekoladowe od Kasi:)

Dziś strasznego lenia miałam ,i nie bardzo mi się różnych przyziemnych rzeczy chciało robić.Natomiast nigdy nie odmówię słodkości:)I tak buszując po blogach wpadłam do Kasi z "GOTUJĘ BO LUBIĘ" i wypatrzyłam ciasto pysznie czekoladowe.Oczywiście nie miałam moreli ,a w warzywniaku były tylko gruszki i brzoskwinie i takie właśnie owocki wykorzystałam .Z racji iż moja rodzina liczna to powiększyłam ilość składników.Nie zrobiłam jedynie polewy bo to już by było jak na dzisiejszy dzień  i na mnie za dużo.No co nigdy nie mieliście lenia?:)) A chciałam jeszcze powiedzieć ,że jak nie chcecie popaść w zgubę, to nie zaglądajcie do Kasi to jest czarownica i was tak oczaruje swoimi przepisami i pięknymi zdjęciami ,że będziecie się tylko wypiekami na słodko żywić... Oczywiście żartuję:)) Niemniej czarownica jest bo nawet  zastawę do ciasta sobie wybrała(telepatycznie  :)wyciągnęłam  porcelanową starą chińską z Anglii przywiezioną. .Delikatna tak ,że tylko na nią patrzeć pozwalam,a tu ciasto i herbatkę mężowi zaserwowałam:))
Kasiu ciasto pyszne bardzo dziękuję żeś mnie do tego warzywniaka pogoniła:)
Przepis podaję żywcem ściągnięty od Kasi bo tu się nic nie doda żeby było lepsze,ja tylko dodałam obok składniki które powiększyłam żeby upiec te pychotkę w większej foremce


 PRZEPIS KASI:)                                                                            a to powiększony na nasze potrzeby:)

 na formę 12/24cm                                                                           

 * 1 i 1/3 szklanki mąki                                                                    (dałam 2 i 3/4 szkl.)

* 1/2 szklanki cukru                                                                       (dałam 1 szkl)

* 1 szklanka maślanki                                                                    (dałam 1i 3/4szkl)
* 3 jajka                                                                                         (dałam 5jajek )

* 1/2 szklanki oleju                                                                        (dałam 1 szkl.)

* 2 łyżki kakao                                                                              (4łyżki)

* 100 g groszków czekoladowych lub startej czekolady   

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia                                                 (4łyżeczki)

* 5 moreli                                                                                     (gruszki i brzoskwinie)

* 2 łyżeczki płatków migdałowych                                              (nie dałam bo nie miałam)



Czekolady dałam tylko 1tabiliczkę bo nie miałam więcej ,wyobrażam sobie smak przy 2 szt. skoro przy jednej jest już wyjątkowy:)

Lukier:

* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka mleka

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, czekoladą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścic foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (wbity w środek patyczek powinien wyjśc suchy).
Kiedy ciasto odrobinę przestygnie polewamy je lukrem (cukier puder energicznie mieszamy z mlekiem).
Odstawiamy do wystygnięcia.




 
Posted by Picasa

15 komentarzy:

  1. rewelacja!!!!chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwek ,żeby to było możliwe to bym chętnie Cię poczęstowała:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są ciasta na maślance takie wilgotne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezmiernie się cieszę, że ciasto smakowało :) I mogę być nawet Czarownicą, jeśli tylko uda mi się przekonać innych do tego, że pieczenie wcale nie jest trudne i sprawia ogromną radość :)

    Buźka Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda. Uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda wyśmienicie. Ja też się szykuje na ciasto maślankowe od Kasi :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierzdam, Apetycznie się prezentuje i do tego jest takie w sam raz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. tylko się przeczyta, popatrzy.. i już ma się ochotę na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :) Już sobie wyobrażam, jak cudownie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najpyszniejsze zwykłe maślankowe.. czekoladowo niezwykłe. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bym chciała upiec takie... Twoje takie apetyczne. ;)
    Dziękuję za wsparcie zakwasowe! Przyda się!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za miłe komentarze ,choć w pełni zasługuje na nie Kasiaaaa24:)Ale macie rację to ciasto jest pyszne,pierwszy raz piekłam na maślance ciasto,bo inne wypieki już tak i na pewno nie był to ostatni raz i na pewno będą następne ciasta.Namawiam wszystkich do wypieku bo i łatwe i szybkie i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...