Zapach chleba unosi się po całym domu,jednak to był bardzo dobry pomysł aby użyć żurku do wypieku chleba,Pięknie wyrośnięty ,chyba zatrzymam się na pieczeniu chleba właśnie z dodatkiem żurku .Łatwa technologia i pyszny pachnący chleb.Przepis na niego znalazłam Tutaj ,ale technologia jego wykonania nie bardzo do mnie przemówiła więc zrobiłam to w bardziej tradycyjny sposób.Nie mniej jestem zaskoczona jakością i wyrośnięciem chlebaka .
Będę jeszcze kombinowała z mąkami i bez ziaren bo chleb mnie zauroczył :)
Piekłam z połowy porcji bo bałam się, że może nie wyjść, a teraz będę czekać jak się następny żur zakisi.
Składniki
500g.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 500)
75g.mąki żytniej(typ2000)
75g.mąki pszennej razowej(miałam z lubelli)
2,5dag drożdży(1/4 paczki 100g)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200g wody(dałam tyle ile w oryginalnym przepisie,czyli nie zmniejszałam)
2łyżki oliwy
250g. żurku(ja zrobiłam sama)
2łyżki słonecznika
1,5 łyżki siemienia
Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min
Wszystkie suche składniki połączyć dodać 100g.wody olej i żurek wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże
Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.5 min.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia u mnie była to 1 godzina
Po tym czasie odgazowałam ciasto i przełożyłam do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki 37cm dł.
Zostawiłam do wyrośnięcia ok.40 min .Ciasto urosło i wypełniło brytfankę
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam 1godz.
Na dno wstawiłam naczynie z wodą.Chleb podczas pieczenia jeszcze urósł:)
DODAJĘ DO AKCJI
Będę jeszcze kombinowała z mąkami i bez ziaren bo chleb mnie zauroczył :)
Piekłam z połowy porcji bo bałam się, że może nie wyjść, a teraz będę czekać jak się następny żur zakisi.
Składniki
500g.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 500)
75g.mąki żytniej(typ2000)
75g.mąki pszennej razowej(miałam z lubelli)
2,5dag drożdży(1/4 paczki 100g)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200g wody(dałam tyle ile w oryginalnym przepisie,czyli nie zmniejszałam)
2łyżki oliwy
250g. żurku(ja zrobiłam sama)
2łyżki słonecznika
1,5 łyżki siemienia
Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min
Wszystkie suche składniki połączyć dodać 100g.wody olej i żurek wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże
Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.5 min.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia u mnie była to 1 godzina
Po tym czasie odgazowałam ciasto i przełożyłam do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki 37cm dł.
Zostawiłam do wyrośnięcia ok.40 min .Ciasto urosło i wypełniło brytfankę
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam 1godz.
Na dno wstawiłam naczynie z wodą.Chleb podczas pieczenia jeszcze urósł:)
DODAJĘ DO AKCJI
Zaintrygował mnie przepis, zazwyczaj chlebek jadłam do żurku:) Zapisuję, bo nie mogę się doczekać tego jak smakuje:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNemi Ja zazwyczaj też do żurku:))ale chleb jest świetny delikatny nie zbity i skórka chrupiąca .Jak zrobisz to daj znać :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na chleb :-) chociaż jeszcze nigdy nie kisiłam żurku, chętnie to zmienię bo chleb wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam chleb regularnie na zakwasie do żurku, kiedy mieszkałam w Polsce. Świetne są! Twój wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAle fajny chlebek. Zapisałam przepis i chyba się skuszę :) Chociaż na żurku jeszcze nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda wspaniale, jeżeli tak samo smakuje to jesteś The Best'ciara ! :-)
OdpowiedzUsuńPozdr.
bardzo smakowity i piękny chlebek.
OdpowiedzUsuńa ten żurek intrygujący!
Chleb na żurku - pierwsze słyszę :-) Pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńKeJt namawiam do zrobienia żurku :)
OdpowiedzUsuńnobleva jestem na początku drogi żurkowego chlebka jak masz ciekawy przepis to chętnie skorzystam:)
Beata czekam na wieści jak smakował:)
costa dziękuję za komentarz ,bardzo miły.Chlebek nam bardzo smakował ale zdaję sobie sprawę że każdy ma swój kubek smakowy:))
kornik mnie też żurek w chlebku intrygował i dlatego go upiekłam:)
Tastefully zawsze jest ten pierwszy raz ,ale nie ostatni bo mam zamiar jeszcze popiec:))
jeszcze nie jadłam chleba na żurku, ale widzę, że dużo tracę. wyszedł Ci piękny bochenek
OdpowiedzUsuńKaś dziękuję:) chlebek jest na pawdę dobry,zostawiłam kawałek żeby zobaczyć ile dni wytrzymuje i dziś już 3 dzień ma i nadal jest smaczny
OdpowiedzUsuńChociaż nie lubię żurku, chlebek prezentuje się wyśmienicie!!
OdpowiedzUsuńPewnie i tak właśnie smakuje...
Pozdrawiam serdecznie:)
aaaależ mi ślinka pociekła! uwielbiam żurek z chlebem, więc żurkowy chleb jawi mi się jako takie 2w1 :D
OdpowiedzUsuńśliczny puchatek
OdpowiedzUsuńAsiek żurek bardzo zdrowy:)a po za tym naprawdę nie czuć go w chlebie ,tylko piękny zapach:)
OdpowiedzUsuńgruszka z fartuszka ten chlebek jest w sam raz jak dla Ciebie:)
Dorotka dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńpiekłam Twój chlebek już kilka razy, co prawda nie piekłam go w foremce a formowałam sama bochenek, składając go 1 raz i powiem Ci, ze jest super...smakuje niebiańsko. Nie wiem dlaczego ale chleby w foremkach mniej mi smakują:-)Ja piekę w piekarniku na kamieniu :) Dziękuję za przepis i proszę o więcej przepisów na chebki z żurkiem
Asia
Asiu jest mi bardzo miło że chlebki żurkowe Ci smakują.Też się przymierzam do kupna kamienia ,muszę spróbować i uformować sama zamiast piec w formie:) Dziękuję za podpowiedź:) Na pewno będą inne bo mnie też bardzo podoba się pieczenie z dodatkiem żurku .
OdpowiedzUsuńDziekuję za świetny przepis! Umieszcze go niebawem na moim blogu, bo chlebek wyszedł oszałamiajaco dobry :) Trzeba propagować takie przepisy! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńEscapade Gourmande bardzo mi miło,cieszę się że chlebek smakuje .W takim razie do zobaczenia na Twoim blogu,jestem ciekawa jak ci się upiekł:)
OdpowiedzUsuńCzy ten chleb nie jest kwaskowaty od żurku???????
OdpowiedzUsuńNie jest kwaskowaty.
UsuńRobiłam dzisiaj :) rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńA jaki chrupiący... mniam
Wyszedł świetny, chrupiąca skórka i miękki środek. U mnie w dwóch foremkach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za przepis