piątek, 5 sierpnia 2011

CHLEB NA ŻURKU

Posted by Picasa
Zapach chleba unosi się po całym domu,jednak to był bardzo dobry pomysł aby użyć żurku do wypieku chleba,Pięknie wyrośnięty ,chyba zatrzymam się na pieczeniu chleba właśnie z dodatkiem żurku .Łatwa technologia i pyszny pachnący chleb.Przepis na niego znalazłam Tutaj ,ale technologia jego wykonania nie bardzo do mnie przemówiła więc zrobiłam to w bardziej tradycyjny sposób.Nie mniej jestem zaskoczona jakością i wyrośnięciem chlebaka .
Będę jeszcze kombinowała z mąkami i bez ziaren bo chleb mnie zauroczył :)
Piekłam z połowy porcji bo bałam się, że może nie wyjść, a teraz będę czekać jak się następny żur zakisi.




Składniki

500g.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 500)
75g.mąki żytniej(typ2000)
75g.mąki pszennej razowej(miałam z lubelli)
2,5dag drożdży(1/4 paczki 100g)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200g wody(dałam tyle ile w oryginalnym przepisie,czyli nie zmniejszałam)
2łyżki oliwy
250g. żurku(ja zrobiłam sama)
2łyżki słonecznika 
1,5 łyżki siemienia


Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min


Wszystkie suche  składniki połączyć dodać 100g.wody olej i żurek wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże
Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.5 min.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia u mnie była to 1 godzina
Po tym czasie odgazowałam ciasto i przełożyłam do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki 37cm dł.
Zostawiłam do wyrośnięcia ok.40 min .Ciasto urosło i wypełniło brytfankę
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam 1godz.
Na dno wstawiłam naczynie z wodą.Chleb podczas pieczenia  jeszcze urósł:)


DODAJĘ DO  AKCJI 
Domowy wyrób

24 komentarze:

  1. Zaintrygował mnie przepis, zazwyczaj chlebek jadłam do żurku:) Zapisuję, bo nie mogę się doczekać tego jak smakuje:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nemi Ja zazwyczaj też do żurku:))ale chleb jest świetny delikatny nie zbity i skórka chrupiąca .Jak zrobisz to daj znać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na chleb :-) chociaż jeszcze nigdy nie kisiłam żurku, chętnie to zmienię bo chleb wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam chleb regularnie na zakwasie do żurku, kiedy mieszkałam w Polsce. Świetne są! Twój wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny chlebek. Zapisałam przepis i chyba się skuszę :) Chociaż na żurku jeszcze nie piekłam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, jeżeli tak samo smakuje to jesteś The Best'ciara ! :-)
    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowity i piękny chlebek.
    a ten żurek intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb na żurku - pierwsze słyszę :-) Pięknie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  9. KeJt namawiam do zrobienia żurku :)
    nobleva jestem na początku drogi żurkowego chlebka jak masz ciekawy przepis to chętnie skorzystam:)
    Beata czekam na wieści jak smakował:)
    costa dziękuję za komentarz ,bardzo miły.Chlebek nam bardzo smakował ale zdaję sobie sprawę że każdy ma swój kubek smakowy:))
    kornik mnie też żurek w chlebku intrygował i dlatego go upiekłam:)
    Tastefully zawsze jest ten pierwszy raz ,ale nie ostatni bo mam zamiar jeszcze popiec:))

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze nie jadłam chleba na żurku, ale widzę, że dużo tracę. wyszedł Ci piękny bochenek

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaś dziękuję:) chlebek jest na pawdę dobry,zostawiłam kawałek żeby zobaczyć ile dni wytrzymuje i dziś już 3 dzień ma i nadal jest smaczny

    OdpowiedzUsuń
  12. Chociaż nie lubię żurku, chlebek prezentuje się wyśmienicie!!
    Pewnie i tak właśnie smakuje...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. aaaależ mi ślinka pociekła! uwielbiam żurek z chlebem, więc żurkowy chleb jawi mi się jako takie 2w1 :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Asiek żurek bardzo zdrowy:)a po za tym naprawdę nie czuć go w chlebie ,tylko piękny zapach:)

    gruszka z fartuszka ten chlebek jest w sam raz jak dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,

    piekłam Twój chlebek już kilka razy, co prawda nie piekłam go w foremce a formowałam sama bochenek, składając go 1 raz i powiem Ci, ze jest super...smakuje niebiańsko. Nie wiem dlaczego ale chleby w foremkach mniej mi smakują:-)Ja piekę w piekarniku na kamieniu :) Dziękuję za przepis i proszę o więcej przepisów na chebki z żurkiem

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  16. Asiu jest mi bardzo miło że chlebki żurkowe Ci smakują.Też się przymierzam do kupna kamienia ,muszę spróbować i uformować sama zamiast piec w formie:) Dziękuję za podpowiedź:) Na pewno będą inne bo mnie też bardzo podoba się pieczenie z dodatkiem żurku .

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziekuję za świetny przepis! Umieszcze go niebawem na moim blogu, bo chlebek wyszedł oszałamiajaco dobry :) Trzeba propagować takie przepisy! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Escapade Gourmande bardzo mi miło,cieszę się że chlebek smakuje .W takim razie do zobaczenia na Twoim blogu,jestem ciekawa jak ci się upiekł:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy ten chleb nie jest kwaskowaty od żurku???????

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam dzisiaj :) rewelacja!!!
    A jaki chrupiący... mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszedł świetny, chrupiąca skórka i miękki środek. U mnie w dwóch foremkach :)

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...