środa, 10 sierpnia 2011

CHLEB ŻURKOWO ZAKWASOWY. I.


Obiecałam ,że będę się bawiła z tym żurkowym chlebkiem i dotrzymuję słowa:)
Dodałam do żuru zakwas i bardzo dobrze ,bo chleb jest jeszcze smaczniejszy i wilgotny tak jak to chleby na zakwasie mają.
Nie jest ciężki ani watowaty ,pięknie wyrósł powiedziałabym, że nawet za bardzo bo aż mi się na boki lekko wylał .Intrygują mnie drożdże i dlatego opracowuję jeszcze inną wersję żurkowego chleba taką na samym zakwasie i żurku.Nie chcę rezygnować z dodawania żuru bo wydaje mi się że on tu najlepszą robotę czyni.Zakwasu dałam 2 łyżki i to prosto z lodówki a dokarmiany był z 6 dni wcześniej tak żejuż nawet nie za bardzo były bąbelki w nim.Dziś będę następny nastawiała bo zaczyn już dokarmiony tak że najpóźniej jutro będzie następna ulepszona wersja i zobaczymy co z tego wyjdzie
Sprawdzałam w książkach i w necie i nigdzie nie znalazłam przepisu na chleb z żurkiem i zakwasem,być może nie doszukałam się z braku czasu a możliwe ,że jeszcze nikt takiego pieczywa nie upiekł,więc na dzień dzisiejszy mogę się uznać za pionierkę chlebów żurkowo -zakwasowych czyli osobę torującą drogę dla przyszłych mistrzów domowego wypieku

Składniki

500g.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 650 bułkowa bo taka tylko miałam)
75g.mąki żytniej(typ2000)
75g.mąki pszennej razowej
garść otrąb pszennych
50g drożdży
2łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200g wody
2łyżki oliwy
250g. żurku(ja zrobiłam sama)
2łyżki zakwasu żytniego
2łyżki słonecznika 


Żurek wymieszać z zakwasem i odstawić na 2-3 godziny





Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min



Wszystkie suche  składniki połączyć dodać 100g.wody olej i żurek  z zakwasem wymieszać i dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy
Do mieszania użyłam miksera z hakami trwało to ok.5 min.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia u mnie była to 1 godzina
Po tym czasie wyrobiłam jeszcze chwilkę  ciasto  mikserem i przełożyłam do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki 37cm dł.
Zostawiłam do wyrośnięcia ok.40 min .Ciasto urosło i wypełniło brytfankę
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam 1godz.     


przepis dodaję do akcji:
Posted by Picasa

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...