Na zły humor najlepiej upiec sobie ciasto.Pyszne czekoladowe ze śliwkami obsypane czekoladową kruszonką.Od zapachu jaki wydobywa się podczas pieczenia już będziecie mieć lepszy humor a po pierwszym kęsie wszystko będzie się do was uśmiechało i dzień będzie piękniejszy.
Ciasto zrobiłam wg.zasady muffinkowej i też przepisem muffinkowym się podpierałam.
SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 czubate łyżeczki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)
ok.1 kg. śliwek
1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
KRUSZONKA
-------------------
100g. mąki (dałam pół/pół krupczatkę z pszenną zwykłą)
100g. cukru
100g masła
2 łyżeczki kakao
suche wymieszać osobno
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią
mieszać aż składniki się połączą
przelać ciasto do brytfanny ,na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką
Suche składniki na kruszonkę dobrze wymieszać ,żeby się kakao połączyło.
dodać masło pokrojone w małe kawałki i rozcierać palcami aż do połączenia się składników
Pieczemy w 180stC 40-60min moje się piekło 55min ,najlepiej sprawdzić patyczkiem:)
Ciasto zrobiłam wg.zasady muffinkowej i też przepisem muffinkowym się podpierałam.
SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 czubate łyżeczki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)
ok.1 kg. śliwek
SKŁADNIKI MOKRE:
------------------------------1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
KRUSZONKA
-------------------
100g. mąki (dałam pół/pół krupczatkę z pszenną zwykłą)
100g. cukru
100g masła
2 łyżeczki kakao
suche wymieszać osobno
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią
mieszać aż składniki się połączą
przelać ciasto do brytfanny ,na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką
Suche składniki na kruszonkę dobrze wymieszać ,żeby się kakao połączyło.
dodać masło pokrojone w małe kawałki i rozcierać palcami aż do połączenia się składników
Pieczemy w 180stC 40-60min moje się piekło 55min ,najlepiej sprawdzić patyczkiem:)
Tak, a też poprawiam sobie humor w kuchni:) A Takie szybkie ciasta to uwielbiam:) I czekoladowa kruszonka.... hymmmm... musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Już po trzech składnikach : maślance, kakao i śliwkach, widać, że ciasto musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMniaam. Megakakaowe, megawilgotne, i jeszcze z kruszonką? No rewelacja...
OdpowiedzUsuńZestawienie składników.. dało wspaniały efekt końcowy. Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie! Już mam ochotę je upiec. Kiedyś robiłam podobne tyle że nie było czakoladowe, pozdsrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję że wpadłyście na chwilkę ,ciasto rzeczywiście wyszło pyszne i na drugi dzień nawet nie rozmiękło się od owoców.
OdpowiedzUsuńCo ja bym dziś dała za takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńA czas pieczenia i temperatura?
OdpowiedzUsuńlibra już uzupełniłam w poście,przepraszam umknęło mi:)
OdpowiedzUsuńCudne! Przepis smakowity i zdjęcie obłędne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
A jakie wymiary foremki do tego ciasta? Bo nigdzie nie zauważyłam, chciałabym upiec, tylko się zastanawiam, jak duża foremka?
OdpowiedzUsuń33/21 mierząc po dnie blaszki
Usuń