niedziela, 28 sierpnia 2011

Maślankowe ciasto czekoladowe ze śliwkami i czekoladową kruszonką


Na zły humor  najlepiej upiec sobie ciasto.Pyszne czekoladowe ze śliwkami obsypane czekoladową kruszonką.Od zapachu jaki wydobywa  się podczas pieczenia już będziecie mieć lepszy humor a po pierwszym kęsie wszystko będzie się do was uśmiechało i dzień będzie piękniejszy.
Ciasto zrobiłam wg.zasady muffinkowej i też przepisem muffinkowym się podpierałam.


SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 czubate łyżeczki kakao
 2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki 
1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)


ok.1 kg. śliwek


SKŁADNIKI MOKRE:
------------------------------
1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii

KRUSZONKA
-------------------
100g. mąki (dałam pół/pół krupczatkę z pszenną zwykłą)
100g. cukru
100g masła 
2 łyżeczki kakao


suche wymieszać osobno 
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią 
mieszać aż składniki się połączą
przelać ciasto do brytfanny ,na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką


Suche składniki na kruszonkę dobrze wymieszać ,żeby się kakao połączyło.
dodać masło pokrojone w małe kawałki i rozcierać palcami aż do połączenia się składników
Pieczemy w 180stC  40-60min  moje się piekło 55min ,najlepiej sprawdzić patyczkiem:)
Posted by Picasa

12 komentarzy:

  1. Tak, a też poprawiam sobie humor w kuchni:) A Takie szybkie ciasta to uwielbiam:) I czekoladowa kruszonka.... hymmmm... musi być pyszne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po trzech składnikach : maślance, kakao i śliwkach, widać, że ciasto musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam. Megakakaowe, megawilgotne, i jeszcze z kruszonką? No rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zestawienie składników.. dało wspaniały efekt końcowy. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przecudnie! Już mam ochotę je upiec. Kiedyś robiłam podobne tyle że nie było czakoladowe, pozdsrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję że wpadłyście na chwilkę ,ciasto rzeczywiście wyszło pyszne i na drugi dzień nawet nie rozmiękło się od owoców.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co ja bym dziś dała za takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czas pieczenia i temperatura?

    OdpowiedzUsuń
  9. libra już uzupełniłam w poście,przepraszam umknęło mi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne! Przepis smakowity i zdjęcie obłędne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie wymiary foremki do tego ciasta? Bo nigdzie nie zauważyłam, chciałabym upiec, tylko się zastanawiam, jak duża foremka?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...