Pyszna i pożywna tarta z łososiem,przepis na nią dostałam dawno temu od mojej koleżanki która też uwielbia takie smakołyki co przy minimalnym wysiłku uzyskuje się maximum zadowolenia i satysfakcji kulinarnej.To jest chyba jedna z najprostszych w wykonaniu tart i do tego jeszcze na moim ulubionym spodzie z ciasta francuskiego.
1op. ciasto francuskie
200g łosoś wędzony(1 paczka)
2 średnie cukinie
4 jajka
250ml śmietany (18%)
1 pęczek koperku
sól,pieprz
cukinie pokroić w plastry 0,5cm i wrzucić na wrzątek na 4min, ostudzić
ciasto przełożyć do formy na tarte,widelcem nakłuć ciasto
najpierw ułożyć cukinię potem plastry łososia
śmietanę wymieszać z całymi jajkami dodać koperek sól, pieprz do smaku wylać na wierzch
soli nie za dużo bo rybka jet słona:)
wstawić do nagrzanego piekarnika 200stopni
piec 40min.
1op. ciasto francuskie
200g łosoś wędzony(1 paczka)
2 średnie cukinie
4 jajka
250ml śmietany (18%)
1 pęczek koperku
sól,pieprz
cukinie pokroić w plastry 0,5cm i wrzucić na wrzątek na 4min, ostudzić
ciasto przełożyć do formy na tarte,widelcem nakłuć ciasto
najpierw ułożyć cukinię potem plastry łososia
śmietanę wymieszać z całymi jajkami dodać koperek sól, pieprz do smaku wylać na wierzch
soli nie za dużo bo rybka jet słona:)
wstawić do nagrzanego piekarnika 200stopni
piec 40min.
To coś dla mojej córki, bo uwielbia łososia. Ja natomiast jestem zwolenniczką innych ryb. :)
OdpowiedzUsuńPyszna i bardzo szybka tarta:). Połowę zrobiłam według twojego przepisu a do połowy dodałam pieczarki podsmażone z cebulką. Obie wersje pyszne:) Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:)
OdpowiedzUsuń