Czy macie tak ,że chce wam się czegoś a brakuje składników do wyrobu? Mnie się tak ostatnio przytrafiło już kilka razy ,to wszytko przez wakacje człowiek chodzi jakiś bardziej rozluźniony .Przestałam się spieszyć do tego stopnia że jak już napiszę kartkę mężowi z zakupami to nie zdążę jej podać ha ha ha a może to już starość tylko trudno się do tego przyznać:) Niemniej z tego powodu nie rozpaczam a ciasto które upiekłam z braku produktów a właściwie oleju i śliwek ,wyszło bardzo pyszne.Majonez w ogóle nie wyczówalny w smaku Ostatnio rozkochałam się w ciastach robionych metodą muffinkową i powiem wam iż będzie to długa i bardzo słodka miłość.Ciacho zabrałam jeszcze ciepłe do mojej siorki .Była zachwycona zresztą jak wszyscy:)
PRZEPIS
na formę o wym.20/30cm mierzona po spodzie
250ml.mleka
3 łyżki majonezu
3 jajka
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
4banany
Wszystkie składniki mieszamy jak w metodzie muffinkowej czyli suche i mokre osobno a potem wszystko łączymy i mieszamy tylko do połączenia się składników
Na wierzchu położyłam pokrojone banany
Piekłam w 180stC. ok 60 min. w szklanej formie na papierze do pieczenia
PRZEPIS
na formę o wym.20/30cm mierzona po spodzie
250ml.mleka
3 łyżki majonezu
3 jajka
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
4banany
Wszystkie składniki mieszamy jak w metodzie muffinkowej czyli suche i mokre osobno a potem wszystko łączymy i mieszamy tylko do połączenia się składników
Na wierzchu położyłam pokrojone banany
Piekłam w 180stC. ok 60 min. w szklanej formie na papierze do pieczenia
robiłam kiedyś ciasto z majonezem i w niczym to nie umniejszyło jego smakowi :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńchantel Ja uważam ,że nawet poprawiło:)
OdpowiedzUsuńbasiaP to z potrzeby chwili:)
Wszystkie składniki mieszamy jak w metodzie muffinkowej czyli suche i mokre osobno a potem wszystko łączymy i mieszamy tylko do połączenia się składników
Na wierzchu położyłam pokrojone banany
Piekłam w 180stC. ok 60 min. w szklanej formie na papierze do pieczenia
Dodatek majonezu do ciasta nie jest mi obcy, mama robi babkę z majonezem a ja choćby pluszki:)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda rewelacyjnie!! A skleroza to ponoć niegroźna choroba, tylko nogi bolą:):):)
Pozdrawiam serdecznie!