Zrobiłam klopsa albo mega gigantycznego kotleta z lenistwa bo nie chciało mi się stać i lepić małe nadziewane kotleciki.Miały być w sumie ze szpinakiem i fetą takie jak u Prezydentowej .Obiecałam,że z nią ugotuję tylko się nie wyrobiłam w czasie.Moje nadziałam pomidorami,bakłażanem i serem bałkańskim . Obsmażyłam go ze wszystkich stron ale namęczyłam się przy przekręcaniu tak że lepiej zrobić małe lub najlepiej włożyć do formy i upiec w piekarniku i tak następnym razem zrobię.Można też zrobić oczywiście małe kotleciki :)Wyszło pycha a najbardziej smakował na zimno do bułeczki z masełkiem .Zdjęcie zrobiłam jak jeszcze był gorący ,ale jak trochę przestygł ser już nie wypływał .
PRZEPIS:
1kg mięsa mielonego (ja zmieliłam łopatkę wieprzową)
2 jajka
1 bułka czerstwa namoczona
1 bakłażan średni
3 pomidory pokrojone w kostkę (bez skóry)
2 cebule
1p sera feta (ja kupiłam w lidlu bałkański)
do mięsa dodałam sól ,pieprz,czosnek i trochę vegety do smaku
do warzyw dodałam ziół prowansalskich ,czosnek ,tymianek i troszkę soli bo trzeba pamiętać że ser jest też słony
Mięso połączyć z jajkami ,bułką ,cebulą pokrojoną w kostkę doprawić do smaku i dokładnie wyrobić
Bakłażana pokroić w kostkę obsmażyć na tłuszczu dodać cebulę i dalej smażyć aż cebula sie zeszkli dodać pokrojone pomidory ,doprawić do smaku i trzymać na gazie aż trochę odparują płyny
Zostawić do ostudzenia
PRZEPIS:
1kg mięsa mielonego (ja zmieliłam łopatkę wieprzową)
2 jajka
1 bułka czerstwa namoczona
1 bakłażan średni
3 pomidory pokrojone w kostkę (bez skóry)
2 cebule
1p sera feta (ja kupiłam w lidlu bałkański)
do mięsa dodałam sól ,pieprz,czosnek i trochę vegety do smaku
do warzyw dodałam ziół prowansalskich ,czosnek ,tymianek i troszkę soli bo trzeba pamiętać że ser jest też słony
Mięso połączyć z jajkami ,bułką ,cebulą pokrojoną w kostkę doprawić do smaku i dokładnie wyrobić
Bakłażana pokroić w kostkę obsmażyć na tłuszczu dodać cebulę i dalej smażyć aż cebula sie zeszkli dodać pokrojone pomidory ,doprawić do smaku i trzymać na gazie aż trochę odparują płyny
Zostawić do ostudzenia
Uwielbiam klopsy. Ale już dawno jakos nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs :)
Ale pyszności... I ten ser feta... mniam :-)
OdpowiedzUsuńAle gigant! NA wielkiego głoda :D
OdpowiedzUsuń