U nas jak we włoskiej rodzinie.Głośno i makaronowo , przynajmniej raz jak nie dwa w tygodniu musi być pasta :)
Dziś penne w pomidorach ,ale mój mąż w ostatniej chwili stwierdził, że on to by zjadł ale spaghetti aglio olio... Nie miałam już czasu żeby gotować spaghetti ale wedle życzenia na stół wjechało zamówienie tyle że z makaronu penne rigate.Nie miałam parmezanu ale i tak było smaczne
Aglio olio jest chyba najszybszym makaronem jaki kiedykolwiek robiłam . Polecam wszystkim nawet tym nie bardzo lubiącym stać przy kuchni ,jest to danie hiper ,super,ekspresowe a zarazem bardzo smaczne.
PRZEPIS:
NA 1 PORCJĘ
Makaron najlepiej spaghetti choć i z każdym będzie smakowało
1-2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek tyle żeby zakryła tylko dno patelni (ja dałam olej ryżowy było delikatniejsze)
sól ,pieprz
parmezan (ja nie miałam)
natka pietruszki
------------
Makaron gotujemy al dente
olej rozgrzewamy dodajemy czosnek drobniutko pokrojony ale ja tym razem wycisnęłam przez praskę
chwile smażymy ale czosnek nie może ściemnieć ,solimy pieprzymy
wrzucamy pocięta pietruszkę mieszamy i dodajemy makaron chwilkę mieszamy i przekładamy na talerz
Obsypujemy jeszcze pietruszką i parmezanem.
Jeżeli chcemy zrobić więcej niż jedna porcję proponuję zrobić to w głębokim rondlu lub po prostu w szerokim garnku
Dziś penne w pomidorach ,ale mój mąż w ostatniej chwili stwierdził, że on to by zjadł ale spaghetti aglio olio... Nie miałam już czasu żeby gotować spaghetti ale wedle życzenia na stół wjechało zamówienie tyle że z makaronu penne rigate.Nie miałam parmezanu ale i tak było smaczne
Aglio olio jest chyba najszybszym makaronem jaki kiedykolwiek robiłam . Polecam wszystkim nawet tym nie bardzo lubiącym stać przy kuchni ,jest to danie hiper ,super,ekspresowe a zarazem bardzo smaczne.
PRZEPIS:
NA 1 PORCJĘ
Makaron najlepiej spaghetti choć i z każdym będzie smakowało
1-2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek tyle żeby zakryła tylko dno patelni (ja dałam olej ryżowy było delikatniejsze)
sól ,pieprz
parmezan (ja nie miałam)
natka pietruszki
------------
Makaron gotujemy al dente
olej rozgrzewamy dodajemy czosnek drobniutko pokrojony ale ja tym razem wycisnęłam przez praskę
chwile smażymy ale czosnek nie może ściemnieć ,solimy pieprzymy
wrzucamy pocięta pietruszkę mieszamy i dodajemy makaron chwilkę mieszamy i przekładamy na talerz
Obsypujemy jeszcze pietruszką i parmezanem.
Jeżeli chcemy zrobić więcej niż jedna porcję proponuję zrobić to w głębokim rondlu lub po prostu w szerokim garnku
Ekspresowo, pysznie, zdrowo - jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
Ja AGLIO OLIO lubię z Tagliatelle ale jak nie mam to też robię jaki jest pod ręką. A sposób na zastąpienie parmezanu opisuję u siebie na blogu. Zapraszam
OdpowiedzUsuńPozdr.