Miałam w sumie ugotować inną zupę ,ale jak zobaczyłam kromki chleba które się już ususzyły i miały być przetworzone jako zamiennik bułki tartej,skusiłam się na lekko kremową zupę chlebową do której dodałam sałatę ,która jak wszystkim wiadomo oczyszcza nasz organizm. Jest bardzo aromatyczna i lekko chrupiąca a to za sprawą cebulki i boczku. W sam raz na jesienne chłody ,a przy tym robi się ją bardzo szybko.Zupę podałam z plackami ziemniaczanymi .Nawet się nie spodziewałam ,że największym smakoszem będzie mój 2 letni synek który z zup to tylko toleruje pomidorową i barszcz biały :)
PRZEPIS:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
środek z liśćmi od sałaty
4-5 kromek suchego chleba
Kawałek wędzonego boczku
woda ok.2 litrów
1 cebula
sól,pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku mielonego
szczypta ziół prowansalskich
vegeta lub kostka rosołowa do smaku
Warzywa pokroić zalać gorącą wodą zagotować
W tym czasie pokruszyć chleb na kawałki i podsmażyć na patelni
Chleb razem z sałatą dodać do wywaru doprawić i gotować dalej do miękkości warzyw.
Boczek pokroić i ze smażyć razem z cebulą
Dodać do zupy, chwilkę pogotować i wszystko razem zmiksować
Do każdego talerza można dodać łyżkę śmietany
Fajny pomysł na zupę. Takiej jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńzawsze się zastanawiam co zrobić z suchym chlebem :)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe połączenie placki i zupa chlebowa! :) Jestem fanką wszelkich zup, a takiej jeszcze nie jadłam, więc najpewniej wkrótce zrobię ją z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńciekawa zupka:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, nie było mnie jeden dzień, a tyle mam zaległości w kulinarnej lekturze. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł Kasiu na wykorzystanie chleba.. i ja muszę się nauczyć wykorzystywać resztki.. :)
ale fajne :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny naprawdę polecam ,bardzo fajna zupka,ja za każdym razem kiedy ją robię zmieniam ,mieszam różne składniki dodaję odejmuję i wychodzi zawsze pycha:)
OdpowiedzUsuń