Zapraszam na sernik,pyszny i jak to moja siostra powiedziała " normalnie kremoza" co w języku polskim znaczy że jest pysznie kremowy:)) Jadły go również moje przyjaciółki i powiem Wam że widok jak się upajały smakiem tego skromnego sernika był i zostanie bezcenny.Cukier waniliowy to mój domowy wyrób tak jak i ekstrakt wanilii.Jeżeli nie macie takiego cukru dodajcie łyżeczkę zwykłego lub 2 łyżeczki ekstraktu a 1/3 cukru zastąpcie zwykłym lub pół/pół z trzcinowym .Dodałam również ekstrakt z lawendy też własnej produkcji,nie zmienił smaku sernika ale podniósł jego walory smakowe.Ale jeżeli takiego ekstraktu nie posiadacie nic się nie stanie bo sernik i tak jest pyszny .
1kg.sera na sernik
250g. mascarpone
6jajek całych
2 żółtka
1/3szkl cukru
1/3szkl cukru trzczcinowego
1/3szkl cukru waniliowego domowej roboty
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu lawendy (opcja)
SPÓD:
3/4 kostki masła
200g herbatników
6 łyżek wiórków kokosowych
POLEWA:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru muscovado
Masło roztopić i połączyć z rozkruszonymi herbatnikami (ja mielę w malakserze prawie na mąkę)
Dodać wiórki i dobrze wymieszać
Wyłożyć na dno tortownicy(24cm) i wstawić do lodówki
Jajka rozbełtać mikserem,wsypać cukier miksować nie za długo
dodawać ser i i mascarpone cały czas miksując na średnich obrotach,wlać ekstrakt wanilii miksować jeszcze przez chwilę i przelać masę do tortownicy
Tortownicę obłożyć od spodu folią aluminiową i postawić na blasze z piekarnika ,blachę napełnić wodą
Wstawić do nagrzanego 160stC. piekarnika mnie się piekł sernik 1,5 godziny (po godzinie sernik jeszcze był lekko płynny)
czekoladę ,cukier i śmietanę umieścić w małym rondelku i podgrzewać powoli aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietana.(cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia)
Polałam letni sernik ,zostawiłam do całkowitego wystudzenia i wstawiłam do lodówki
1kg.sera na sernik
250g. mascarpone
6jajek całych
2 żółtka
1/3szkl cukru
1/3szkl cukru trzczcinowego
1/3szkl cukru waniliowego domowej roboty
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka ekstraktu lawendy (opcja)
SPÓD:
3/4 kostki masła
200g herbatników
6 łyżek wiórków kokosowych
POLEWA:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru muscovado
Masło roztopić i połączyć z rozkruszonymi herbatnikami (ja mielę w malakserze prawie na mąkę)
Dodać wiórki i dobrze wymieszać
Wyłożyć na dno tortownicy(24cm) i wstawić do lodówki
Jajka rozbełtać mikserem,wsypać cukier miksować nie za długo
dodawać ser i i mascarpone cały czas miksując na średnich obrotach,wlać ekstrakt wanilii miksować jeszcze przez chwilę i przelać masę do tortownicy
Tortownicę obłożyć od spodu folią aluminiową i postawić na blasze z piekarnika ,blachę napełnić wodą
Wstawić do nagrzanego 160stC. piekarnika mnie się piekł sernik 1,5 godziny (po godzinie sernik jeszcze był lekko płynny)
czekoladę ,cukier i śmietanę umieścić w małym rondelku i podgrzewać powoli aż się czekolada rozpuści i połączy ze śmietana.(cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia)
Polałam letni sernik ,zostawiłam do całkowitego wystudzenia i wstawiłam do lodówki
Cudownie się prezentuje!! Uwielbiam serniki:) U mnie też ostatnio sernikowo:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jej! on jest taki piękny że się zakochałam :) mi chyba nigdy tak cudownie równy nie wyszedł... :(
OdpowiedzUsuńnieźle wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie...a z przepisu wynika żesmakuj jeszcze lepiej...:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio wykryłam nowy smak sernika :) Cała blacha sernika zniknęła od razu. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek Kasiu. Wyobrażam sobie, że w tym połączeniu musi wybornie smakować :)
idealnie pięny !
OdpowiedzUsuńmi taki równy nigdy nie wychodzi , ten jest super..
OdpowiedzUsuń