sobota, 24 września 2011

MASLANKOWE ZE SLIWKAMI I MLECZNĄ CZEKOLADĄ

 Z potrzeby chwili upiekłam szybkie ciasto na maślance.Zmodyfikowałam delikatnie maslankowe-ciasto-czekoladowe-ze... .Owoce przemieszały się z czekolada ,trochę opadły na dno  dając pyszny sok ale nikt nie narzekał , wręcz przeciwnie już mam zamówienie na następne.



SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki 

1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany
ok.1 kg. śliwek



SKŁADNIKI MOKRE:
------------------------------
1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii


KRUSZONKA:
-----------------------
1/4 pacz.masła
mąki i cukru dodałam tyle aby się dobrze połączyły składniki ,chodziło mi o to aby kruszonka się rozpłynęła pod wpływem pieczenia i utworzyła warstwę na śliwkach 


Suche wymieszać osobno 
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią 
dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą

Czekoladę rozpuścić w śmietanie
Przelać ciasto do brytfanny , na wierzch ciasta wylać rozpuszczoną czekoladę w 3 rzędach 
na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką

Piekło się w 180stC. przez ok 60 min.

4 komentarze:

  1. te rozpływające się śliwki są cudne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jączyłam śliwek z białą czekoladą, ale to musi smakować obłędnie. uwielbiam takie puszyste i lekkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. *miało być mleczną, a nie białą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta ze śliwkami! Ciekawe, jak smakuje w połączeniu z czekoladą? Hmm :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...