Z potrzeby chwili upiekłam szybkie ciasto na maślance.Zmodyfikowałam delikatnie maslankowe-ciasto-czekoladowe-ze... .Owoce przemieszały się z czekolada ,trochę opadły na dno dając pyszny sok ale nikt nie narzekał , wręcz przeciwnie już mam zamówienie na następne.
SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany
ok.1 kg. śliwek
1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
KRUSZONKA:
-----------------------
1/4 pacz.masła
mąki i cukru dodałam tyle aby się dobrze połączyły składniki ,chodziło mi o to aby kruszonka się rozpłynęła pod wpływem pieczenia i utworzyła warstwę na śliwkach
Suche wymieszać osobno
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią
dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą
Czekoladę rozpuścić w śmietanie
Przelać ciasto do brytfanny , na wierzch ciasta wylać rozpuszczoną czekoladę w 3 rzędach
na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką
Piekło się w 180stC. przez ok 60 min.
SKŁADNIKI SUCHE:
-------------------------
300g mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 budyń waniliowy
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany
ok.1 kg. śliwek
SKŁADNIKI MOKRE:
------------------------------1 szkl. maślanki
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
KRUSZONKA:
-----------------------
1/4 pacz.masła
mąki i cukru dodałam tyle aby się dobrze połączyły składniki ,chodziło mi o to aby kruszonka się rozpłynęła pod wpływem pieczenia i utworzyła warstwę na śliwkach
Suche wymieszać osobno
jajka rozbełtać z maślanką ,masłem i wanilią
dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą
Czekoladę rozpuścić w śmietanie
Przelać ciasto do brytfanny , na wierzch ciasta wylać rozpuszczoną czekoladę w 3 rzędach
na wierzchu obłożyć śliwkami i obsypać kruszonką
Piekło się w 180stC. przez ok 60 min.
te rozpływające się śliwki są cudne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jączyłam śliwek z białą czekoladą, ale to musi smakować obłędnie. uwielbiam takie puszyste i lekkie ciasta :)
OdpowiedzUsuń*miało być mleczną, a nie białą ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami! Ciekawe, jak smakuje w połączeniu z czekoladą? Hmm :)
OdpowiedzUsuń