Wszyscy sobie robią ekstrakt waniliowy,więc i ja postanowiłam sobie zrobić.I nie żałuję bo zapach jest niesamowity Ma zaledwie 2 tygodnie a pachnie tak ,że wysmarowałabym się nim cała:) Przepis znalazłam
u Domi w kuchni
Nic nie zmieniałam jedynie dałam bardzo płaską łyżeczkę cukru i 3 laski wanilii.
Najlepsze było robienie zdjęć.Niesamowite wyzwanie jak dla mnie ,no bo jak tu zrobić butelce zdjęcie?Ale udało się i widać dokładnie co takiego jest w buteleczce:)
Domi dziękuję:)
Alkohole połączyć
Laskę wanilii przeciąć na pół wyskrobać nasionka
Laskę pociąć,przełozyć wszystko do butelki i zalać alkoholem
Zakorkować i trzymać ok. miesiąca albo ile wytrzymacie:)
A potem użyć do ciast i np. herbaty lub kawy albo do czego chcecie a nie wiecie czy wypada:))
u Domi w kuchni
Nic nie zmieniałam jedynie dałam bardzo płaską łyżeczkę cukru i 3 laski wanilii.
Najlepsze było robienie zdjęć.Niesamowite wyzwanie jak dla mnie ,no bo jak tu zrobić butelce zdjęcie?Ale udało się i widać dokładnie co takiego jest w buteleczce:)
Domi dziękuję:)
- pół szklanki wódki
- pół szklanki spirytusu
- trzy laski wanilii
- płaska łyżeczka cukru pudru
Alkohole połączyć
Laskę wanilii przeciąć na pół wyskrobać nasionka
Laskę pociąć,przełozyć wszystko do butelki i zalać alkoholem
Zakorkować i trzymać ok. miesiąca albo ile wytrzymacie:)
A potem użyć do ciast i np. herbaty lub kawy albo do czego chcecie a nie wiecie czy wypada:))
też muszę zrobić tali ekstrakt!! wygląda wspaniale, już czuję ten waniliowy zapach.........
OdpowiedzUsuńteż mam go w planach, bo mój kupny już się kończy;)
OdpowiedzUsuńNo, ja też mam zrobiony... a w zasadzie to już mi się pomału kończy:( muszę dorobić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasiu serdecznie!!
Też powoli się zabieram za produkcję, mam jeszcze zapas starego, ale żeby nie brakło.
OdpowiedzUsuńleonkot, Panna Malwinna zróbcie ,zróbcie.Kupne nic nie warte:)
OdpowiedzUsuńAsiu to bierz się już teraz bo zanim odstoi to trochę minie:)
Avelina ja też nie lubię jak czegoś mi zabraknie,więc ponaglam co by i Tobie nie brakło:)
Super, skąd masz taką fajną buteleczkę? ;)
OdpowiedzUsuńA do czego jeszcze poza ciastami i deserami można używać takiego ekstraktu? ;)
Kasia głównie to do ciast i deserów ale jak lubisz kawę czy herbatę to można dodać ale nie od razu na wrzątek bo nie będzie czuć .No możesz się też smarować kto ci zabroni?:))Ale tak na prawdę to nie wiem gdzie by tu jeszcze dodać? może ktoś ma jakiś pomysł?
OdpowiedzUsuńDobrze mieć s szafce własnoręcznie przygotowany ekstrakt w wanilii :) Cukier waniliowy też polecam.
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje a ile radości jak się samemu zrobi,a cukier też zrobiłam i już nie mogę się doczekać kiedy go użyję:)
OdpowiedzUsuńjeszcze się nie zabrałam, bo ostatnio nie mam nawet czasu zjeść, ale kiedyś zrobię, na pewno :)
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę, że przydał Ci się mój przepis :)
OdpowiedzUsuńI cieszę się, że wyszedł, ja również uważam ten ekstrakt za jeden z moich najlepszych kuchennych skarbów :)
Robiłam cukier i pachnie cudnie, ale ekstraktu jeszcze nie wąchałam:( Trzeba zrobić;) wyjścia innego nie widzę, skoro tak zachwalacie:)
Usuń