wtorek, 6 września 2011

Wanilla Ekstrat ...jak wszyscy to ja też:)

Wszyscy sobie robią ekstrakt waniliowy,więc i ja postanowiłam sobie zrobić.I nie żałuję bo zapach jest niesamowity Ma zaledwie 2 tygodnie a pachnie tak ,że wysmarowałabym się nim cała:) Przepis znalazłam
u Domi w kuchni 
Nic nie zmieniałam jedynie dałam bardzo płaską łyżeczkę cukru i 3 laski wanilii.
Najlepsze było robienie zdjęć.Niesamowite wyzwanie jak dla mnie ,no bo jak tu zrobić butelce zdjęcie?Ale udało się i widać dokładnie co takiego jest w buteleczce:)
Domi dziękuję:)

  • pół szklanki wódki
  • pół szklanki spirytusu
  • trzy laski wanilii
  • płaska łyżeczka cukru pudru

Alkohole połączyć
Laskę wanilii przeciąć na pół wyskrobać nasionka 
Laskę pociąć,przełozyć wszystko do butelki i zalać alkoholem
Zakorkować i trzymać ok. miesiąca albo ile wytrzymacie:)
A potem użyć do ciast i np. herbaty lub kawy albo do czego chcecie a nie wiecie czy wypada:))


Posted by Picasa

12 komentarzy:

  1. też muszę zrobić tali ekstrakt!! wygląda wspaniale, już czuję ten waniliowy zapach.........

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam go w planach, bo mój kupny już się kończy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, ja też mam zrobiony... a w zasadzie to już mi się pomału kończy:( muszę dorobić
    Pozdrawiam Kasiu serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też powoli się zabieram za produkcję, mam jeszcze zapas starego, ale żeby nie brakło.

    OdpowiedzUsuń
  5. leonkot, Panna Malwinna zróbcie ,zróbcie.Kupne nic nie warte:)

    Asiu to bierz się już teraz bo zanim odstoi to trochę minie:)

    Avelina ja też nie lubię jak czegoś mi zabraknie,więc ponaglam co by i Tobie nie brakło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, skąd masz taką fajną buteleczkę? ;)
    A do czego jeszcze poza ciastami i deserami można używać takiego ekstraktu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia głównie to do ciast i deserów ale jak lubisz kawę czy herbatę to można dodać ale nie od razu na wrzątek bo nie będzie czuć .No możesz się też smarować kto ci zabroni?:))Ale tak na prawdę to nie wiem gdzie by tu jeszcze dodać? może ktoś ma jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze mieć s szafce własnoręcznie przygotowany ekstrakt w wanilii :) Cukier waniliowy też polecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. kuchennefascynacje a ile radości jak się samemu zrobi,a cukier też zrobiłam i już nie mogę się doczekać kiedy go użyję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze się nie zabrałam, bo ostatnio nie mam nawet czasu zjeść, ale kiedyś zrobię, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie się cieszę, że przydał Ci się mój przepis :)
    I cieszę się, że wyszedł, ja również uważam ten ekstrakt za jeden z moich najlepszych kuchennych skarbów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam cukier i pachnie cudnie, ale ekstraktu jeszcze nie wąchałam:( Trzeba zrobić;) wyjścia innego nie widzę, skoro tak zachwalacie:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...