niedziela, 2 października 2011

Chleb ogromny pszenno- żytni ,żurkowo -zakwasowy

l
Napisała do mnie Asia ,która jest bardzo zadowolona z pieczenia moich chlebków żurkowych .Jest mi ogromnie miło że smakują i postanowiłam za jej namową upiec chleb nie w foremce a ręcznie formowany.Nie mam kamienia do pieczenia jak Asia ale na blasze tez się fajnie piecze.Chleb wyszedł duży piękny jak prawdziwy wiejski .Ponieważ musiałam w trakcie  drugiego wyrastania chlebka wyjść nie udało mi się na nim zrobić nacięć ozdobnych.Muszę tu pochwalić moją14 letnią córę bo taki mały fakt jak pieczenie chleba spadł właśnie na nią i poradziła sobie znakomicie.Chleb upiekł się idealnie 

Składniki

1kg.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 850)
150g.mąki żytniej(typ2000)
150g.mąki pszennej razowej
50dag drożdży
  3łyżeczki soli
  2 łyżeczki cukru
200ml. wody
4łyżki oliwy
250g. żurku+4łyżki zakwasu żytniego+tyle wody aby wyszło w sumie 500ml.
3 łyżki siemienia


Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min

Żurek wymieszać z zakwasem i dodać tyle wody aby było 500ml


Mąki wymieszać ze sobą ,dodać sól, ziarna 
Wodę wymieszać z oliwą  

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto chlebowe (ręcznie ok. 10min)
miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto ,przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(u mnie stoi w piekarniku) ok 1,5 godziny
Po tym czasie przełożyć ciasto na blat ,lekko wyrobić 
Uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze podsypanej mąką lub wyłożoną papierem 
Posmarować bochenek olejem(ryżowy)
zostawić na ok 1-2 godziny do ponownego wyrośnięcia 
 Piekarnik nagrzać do 200st.C ,wstawić naczynie z wodą
Wstawić chleb i piec przez 1 godz. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wyjęciu z piekarnika posmarowałam chleb wodą

7 komentarzy:

  1. smakowity chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, to naprawdę ogromny chleb! Typowo rodzinna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana Kasiu! Piekłam Twój chlebek na żurku, ten, o którym Twój Mąż powiedział, żebyś już nic nie kombinowała więcej! :))) Robiłam go tydzień temu, wyszedł CUDOWNY i wiesz, nie dodawałam drożdży, nie trzeba! ;) Zawiozłam go do Pl i moja przyszła teściowa, która sama też piecze świetny chleby na zakwasie, powiedziała - "Kasia, chleb na 6-tkę! Wilgotny w środku, miękka skórka, bardzo smaczny." Czyż trzeba lepszego komplementu? ;)
    Dziękuję Ci za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie piekłam chleba. Muszę to nadrobić, ale pewnie dopiero od przyszłego tygodnia bo zachciało mi się studiowac na podyplomówce poza domem więc pewnie to będzie nie prędko :)
    Chleb wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę taki bochenek jeden, mmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu,bardzo smakowity:)
    Domi ha ha ha bardzo rodzinna :))
    Kasiu kochana nawet nie wiesz jak mi jest miło czytając tak miły komentarz.Ja też do większości już nie dodaję drożdży chyba ,że jak w tym przypadku zależało mi na czasie:)
    Grażynko i bardzo dobrze ,że zachciało Ci się studiować,jesteś wielka:)
    Duś bardzo proszę ,chętnie się podzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...