Napisała do mnie Asia ,która jest bardzo zadowolona z pieczenia moich chlebków żurkowych .Jest mi ogromnie miło że smakują i postanowiłam za jej namową upiec chleb nie w foremce a ręcznie formowany.Nie mam kamienia do pieczenia jak Asia ale na blasze tez się fajnie piecze.Chleb wyszedł duży piękny jak prawdziwy wiejski .Ponieważ musiałam w trakcie drugiego wyrastania chlebka wyjść nie udało mi się na nim zrobić nacięć ozdobnych.Muszę tu pochwalić moją14 letnią córę bo taki mały fakt jak pieczenie chleba spadł właśnie na nią i poradziła sobie znakomicie.Chleb upiekł się idealnie
Składniki
1kg.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 850)
150g.mąki żytniej(typ2000)
150g.mąki pszennej razowej
50dag drożdży
3łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200ml. wody
4łyżki oliwy
250g. żurku+4łyżki zakwasu żytniego+tyle wody aby wyszło w sumie 500ml.
3 łyżki siemienia
Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min
Żurek wymieszać z zakwasem i dodać tyle wody aby było 500ml
Mąki wymieszać ze sobą ,dodać sól, ziarna
Wodę wymieszać z oliwą
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto chlebowe (ręcznie ok. 10min)
miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto ,przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(u mnie stoi w piekarniku) ok 1,5 godziny
Po tym czasie przełożyć ciasto na blat ,lekko wyrobić
Uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze podsypanej mąką lub wyłożoną papierem
Posmarować bochenek olejem(ryżowy)
zostawić na ok 1-2 godziny do ponownego wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do 200st.C ,wstawić naczynie z wodą
Wstawić chleb i piec przez 1 godz. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wyjęciu z piekarnika posmarowałam chleb wodą
Składniki
1kg.mąki pszennej (użyłam zwykłej Typ 850)
150g.mąki żytniej(typ2000)
150g.mąki pszennej razowej
50dag drożdży
3łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200ml. wody
4łyżki oliwy
250g. żurku+4łyżki zakwasu żytniego+tyle wody aby wyszło w sumie 500ml.
3 łyżki siemienia
Drożdże +cukier+1łyżka mąki +100g wody
Wymieszać dokładnie i zostawić na około 15 min
Żurek wymieszać z zakwasem i dodać tyle wody aby było 500ml
Mąki wymieszać ze sobą ,dodać sól, ziarna
Wodę wymieszać z oliwą
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto chlebowe (ręcznie ok. 10min)
miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto ,przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(u mnie stoi w piekarniku) ok 1,5 godziny
Po tym czasie przełożyć ciasto na blat ,lekko wyrobić
Uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze podsypanej mąką lub wyłożoną papierem
Posmarować bochenek olejem(ryżowy)
zostawić na ok 1-2 godziny do ponownego wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać do 200st.C ,wstawić naczynie z wodą
Wstawić chleb i piec przez 1 godz. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wyjęciu z piekarnika posmarowałam chleb wodą
smakowity chlebek:)
OdpowiedzUsuńO kurczę, to naprawdę ogromny chleb! Typowo rodzinna propozycja :)
OdpowiedzUsuńKochana Kasiu! Piekłam Twój chlebek na żurku, ten, o którym Twój Mąż powiedział, żebyś już nic nie kombinowała więcej! :))) Robiłam go tydzień temu, wyszedł CUDOWNY i wiesz, nie dodawałam drożdży, nie trzeba! ;) Zawiozłam go do Pl i moja przyszła teściowa, która sama też piecze świetny chleby na zakwasie, powiedziała - "Kasia, chleb na 6-tkę! Wilgotny w środku, miękka skórka, bardzo smaczny." Czyż trzeba lepszego komplementu? ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za ten przepis!
Już dawno nie piekłam chleba. Muszę to nadrobić, ale pewnie dopiero od przyszłego tygodnia bo zachciało mi się studiowac na podyplomówce poza domem więc pewnie to będzie nie prędko :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda wspaniale :)
poproszę taki bochenek jeden, mmm
OdpowiedzUsuńBasiu,bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńDomi ha ha ha bardzo rodzinna :))
Kasiu kochana nawet nie wiesz jak mi jest miło czytając tak miły komentarz.Ja też do większości już nie dodaję drożdży chyba ,że jak w tym przypadku zależało mi na czasie:)
Grażynko i bardzo dobrze ,że zachciało Ci się studiować,jesteś wielka:)
Duś bardzo proszę ,chętnie się podzielę:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń