To takie szybkie ciasto kiedy nie mamy nic słodkiego pod ręką .Ja oczywiście piekłam je dla moich przyjaciół .Lubię takie niespodziewane wizyty ,aczkolwiek kilka godzin wcześniej zapowiedziane wizyty dają nam szansę na zrobienie czegoś szybkiego i pysznego.
A ponieważ goście byli po obiedzie wiec zaserwowałam i pyszne ciasto czekoladowe,które naprawdę robi się ekspresowo bo jest to przepis prosty jak na muffinki i ostatnio takimi muffinkowymi przepisami się podpieram bo bardzo mi smakuje taka struktura ciasta.
SKŁADNIKI SUCHE:
300g mąki pszennej
3/4szkl. cukru
1 budyń czekoladowy
2czubate łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady
płatki migdałowe
SKŁADNIKI MOKRE:
3/4szkl. cukru
1 budyń czekoladowy
2czubate łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki
1 tabliczka czekolady
płatki migdałowe
SKŁADNIKI MOKRE:
200ml jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
100g.rozpuszczonego masła
3jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
Czekoladę połamać na kostki i te kostki jeszcze na pół.
Wszystkie składniki suche wymieszać(oprócz migdałów)
Jajka lekko zmiksować połączyć z resztą mokrych składników
Wymieszać razem mokre i suche
Dodać pokruszoną czekoladę i dobrze wymieszać
Przelać ciasto do formy ,ja użyłam szklanej szerokiej wyłożonej papierem
Na wierzchu posypać migdałami
Wstawić do nagrzanego 180stC i piec ok.50min
Najlepiej sprawdzić patyczkiem .
z wielką przyjemnością bym zjadła takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńwygląda na takie fajnie wilgotne, takie jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńJa również często robię ciasta z przepisów muffinkowych :) Bo są szybkie, smaczne i zawsze wychodzą. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje. Uwielbiam takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńTo taki ogromny muffinek ;-) Podobny sposób wykonania :) Ja też czasami sięgam po muffinkowe przepisy do babek żeby skrócić czas robienia :)
OdpowiedzUsuńCzuję smak czekolady i migdałow, jak patrzę na te zdjęcia, jakie fajne, wilgotne wyszło! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że ciasto się podoba,a metoda muffinkowa jest naprawdę fajna i jak ktoś lubi takie wilgotne ciasta to polecam bardzo:)
OdpowiedzUsuń