Nie ma to jak ciasto francuskie pod ręką ,czyli w lodówce:) Nie miałam za dużo czasu na pichcenie i żeby nie było że na obiad była tylko ogórkowa to wykombinowałam tartę z ratatujem.Warzywka robi się naprawdę prędko ,wystarczy wysoka patelnia albo szeroki nie za wysoki garnek ok.30min czasu i oczywiście warzywka.Ja zrobiłam w garnku bo nas dużo w domu jest a i jeszcze chciałam żeby się trochę ratatuja zostało bo ja nawet na zimno bardzo lubię . Zresztą ratatuja to mogę jeść często no może nie codziennie bo wiadomo ,że nawet najlepsze może się znudzić.Natomiast moja córka ostatnio ma długie zęby na wszystko ale kawałek nawet zjadła:)Ja mój kawałek też na zimno zjadłam i chyba nawet bardziej mi smakowała ta tarta niż jak była jeszcze ciepła .Na zimno fajnie się kroi na małe trójkąty,które można podać jako przekąskę przy okazji jakieś domowej imprezy albo tak po prostu na lekki obiad czy kolację.
1 op.ciasta francuskiego
ser typu feta(ja kupuję bałkański w lidlu ,jest delikatniejszy i nie tak słony)
jajko do posmarowania
cukinia,bakłażan,papryka,cebula
sól ,pieprz,czosnek
zioła prowansalskie,tymianek
Warzywa pokroić
Cebulę pokroić ,posypać solą zeszklić i dodawać po kolei cukinię,bakłażan,paprykę
doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości ale żeby się nie rozgotowały.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce
Zawinąć boki ciasta na 1 cm (na około) ma to utworzyć rant
Nacięłam na około ostrym nożem ciasto żeby ładnie się rozwarstwiło
Posmarować rozbełtanym jajkiem całe ciasto,po nakłuwać widelcem i wstawić na 5 min do nagrzanego piekarnika(180stC.)Ciasto może teraz urosnąć jak poduszka ale wystarczy dotknąć a opadnie
Wyjąć ułożyć na środku odsączone warzywa i posypać je fetą
Wstawić i dalej piec przez ok.20-30min aż ranty ciasta będą ładnie upieczone
piekłam z termoobiegiem
1 op.ciasta francuskiego
ser typu feta(ja kupuję bałkański w lidlu ,jest delikatniejszy i nie tak słony)
jajko do posmarowania
cukinia,bakłażan,papryka,cebula
sól ,pieprz,czosnek
zioła prowansalskie,tymianek
Warzywa pokroić
Cebulę pokroić ,posypać solą zeszklić i dodawać po kolei cukinię,bakłażan,paprykę
doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości ale żeby się nie rozgotowały.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce
Zawinąć boki ciasta na 1 cm (na około) ma to utworzyć rant
Nacięłam na około ostrym nożem ciasto żeby ładnie się rozwarstwiło
Posmarować rozbełtanym jajkiem całe ciasto,po nakłuwać widelcem i wstawić na 5 min do nagrzanego piekarnika(180stC.)Ciasto może teraz urosnąć jak poduszka ale wystarczy dotknąć a opadnie
Wyjąć ułożyć na środku odsączone warzywa i posypać je fetą
Wstawić i dalej piec przez ok.20-30min aż ranty ciasta będą ładnie upieczone
piekłam z termoobiegiem
Ojej, to Rodzinka musiała być zachwycona takimi smakowitościami! :)
OdpowiedzUsuńja też chcę taką tartę:)
OdpowiedzUsuńKasiu starsi tak ale małolaty z bólem przełykają warzywa,nie mniej choć po kawałku zjedli:)
OdpowiedzUsuńBasiu no chętnie bym poczęstował ,ale jak to zrobić?:))
Basiu "poczęstowała" chciałam napisać:))
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię ratatuje, a pomysł na francuską tartę jest rewelacyjny! I do tego ser feta... :)
OdpowiedzUsuńJesteś wspaniała :)
Smakowite:) Aż zgłodniałam;)
OdpowiedzUsuńRaaaaany, ale bogactwo warzyw i jeszcze ten ser feta... pycha!
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna!
OdpowiedzUsuńwidzę ,że wam zasmakowała tarta i dobrze bo bardzo smaczna w tej wersji wyszła,nawet się nie spodziewałam:)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDuś dziękuję:)
OdpowiedzUsuń