piątek, 7 października 2011

Tarta z ratatujem i serem feta

Nie ma to jak ciasto francuskie pod ręką ,czyli w lodówce:) Nie miałam za dużo czasu na pichcenie i żeby nie było że na obiad była tylko ogórkowa to wykombinowałam tartę z ratatujem.Warzywka robi się naprawdę prędko ,wystarczy wysoka patelnia albo szeroki nie za wysoki garnek ok.30min czasu i oczywiście warzywka.Ja zrobiłam w garnku bo nas dużo w domu jest a i jeszcze chciałam żeby się trochę ratatuja zostało bo ja nawet na zimno bardzo lubię . Zresztą ratatuja to mogę jeść  często no może nie codziennie bo wiadomo ,że nawet najlepsze może się znudzić.Natomiast moja córka ostatnio  ma długie zęby na wszystko ale kawałek nawet zjadła:)Ja mój kawałek też na zimno zjadłam i chyba nawet bardziej mi smakowała ta  tarta niż jak była jeszcze ciepła .Na zimno fajnie się kroi na małe trójkąty,które można podać jako przekąskę przy okazji jakieś domowej imprezy albo tak po prostu na lekki obiad czy kolację.


1 op.ciasta francuskiego
ser typu feta(ja kupuję bałkański w lidlu ,jest delikatniejszy i nie tak słony)
jajko do posmarowania

cukinia,bakłażan,papryka,cebula

sól ,pieprz,czosnek
zioła prowansalskie,tymianek


Warzywa pokroić 
Cebulę pokroić ,posypać solą  zeszklić i dodawać po kolei cukinię,bakłażan,paprykę 
doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości ale żeby się nie rozgotowały.


Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia na blaszce 
Zawinąć boki ciasta na 1 cm (na około) ma to utworzyć rant 
Nacięłam na około ostrym nożem ciasto żeby ładnie się rozwarstwiło
Posmarować rozbełtanym jajkiem całe ciasto,po nakłuwać  widelcem i wstawić na 5 min do nagrzanego piekarnika(180stC.)Ciasto może teraz urosnąć jak poduszka ale wystarczy dotknąć a opadnie
Wyjąć ułożyć na środku odsączone warzywa i posypać je fetą 
Wstawić i dalej piec przez ok.20-30min aż ranty ciasta będą ładnie upieczone


piekłam z termoobiegiemPosted by Picasa

12 komentarzy:

  1. Ojej, to Rodzinka musiała być zachwycona takimi smakowitościami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też chcę taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu starsi tak ale małolaty z bólem przełykają warzywa,nie mniej choć po kawałku zjedli:)
    Basiu no chętnie bym poczęstował ,ale jak to zrobić?:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu "poczęstowała" chciałam napisać:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie lubię ratatuje, a pomysł na francuską tartę jest rewelacyjny! I do tego ser feta... :)
    Jesteś wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite:) Aż zgłodniałam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raaaaany, ale bogactwo warzyw i jeszcze ten ser feta... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała tarta, boskie jesienne kotory, nic dodać nic ująć! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę ,że wam zasmakowała tarta i dobrze bo bardzo smaczna w tej wersji wyszła,nawet się nie spodziewałam:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...