Przepis na placki zmodernizowałam na własne potrzeby ,a znalazłam go w Claudii . Co prawda nie przepadam za takimi gazetowymi przepisami ale ten przepis mogę polecić z czystym sumieniem. W tym cieście były obtaczane jabłka,a ja swoje jabłuszka pokroiłam w średnią kostkę. Migdały były na wierzchu ja dodałam do środka inaczej dzieci by nie zjadły.
Nie mniej polecam wszystkim łasuchom bo ciasto na placuszki jest świetne i długo zachowuje swoją puszystość a placki nawet na zimno smakowały pysznie .
słonecznej niedzieli wszystkim życzę:)
PRZEPIS:
3 jabłka
150g.mąki
120ml.mleka
50ml.wody gazowanej
2 łyżki oleju
2 jajka
cukier waniliowy
garść płatków migdałowych(można pominąć)
Do miski przesiać mąkę ,dodać mleko,wodę ,olej,żółtka, wymieszać
Dodać jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tartce
białka ubić i dodać do ciasta
delikatnie wszystko wymieszać wymieszać,
Smażyć na rozgrzanym oleju najlepiej ryżowym bo się nie wchłania tak jak zwykły olej
.
Piękne, takie puchate. :) Jeden ze smaków dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie...
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki z wodą gazowaną, s ą idealnie puszyste :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńja jestem takim łasuchem.. i mam ochotę na takie słodkie śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńjakie piękne, złociste.
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie ;]
migdały i jabłuszka w puszystym etui, mniaaam...
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Faktycznie piękne placuszki!! Muszą być bardzo smaczniusie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Zrobiłem te placuszki wczoraj do herbatki popołudniowej i powiem szczerze ,że nigdy w życiu lepszych nie jadłem.Przepis zostaje ze mną już na zawsze.Masz bardzo fajne przepisy dziękuję ,że się nimi dzielisz:)Alex.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka wersja placuszków :)
OdpowiedzUsuń