sobota, 19 listopada 2011

PLACKI ZIEMNIACZANE nie ścierane tylko miksowane:)


Posted by Picasa
Dziś zapraszam na packi ziemniaczane .
Ziemniaków nie ścieram na tartce  tylko kroję na małe kawałki i wrzucam do miksera -melaksera z końcówką z nożami i miksuję .Dodaję cebulę jajka i miksuję aż uzyskam ciasto ziemniaczane.To jest takie moje ulepszenie pracy w kuchni:))choć czasami ja robię małą porcję to ścieram na tartce .

Z jakimi dodatkami lubicie placki ?bo ja najbardziej ze śmietaną i z cukrem:)
 

PRZEPIS:
na pół kg.ziemniaków
1 jajko
1 cebula 
szczypiorek
3-4 łyżki mąki 
sól pieprz i czosnek do smaku 
olej  do smażenia(ja używam ryżowego )


Starte lub zmiksowane ziemniaki z cebulą i jajkiem zagęszczam mąką ,jeżeli ziemniaki są wodniste to dodaję więcej mąki ale po trochu żeby nie wyszło za gęste.
Dodaję pokrojony szczypiorek i doprawiam do smaku i smażę na rozgrzanym oleju okrągłe placuszki.





10 komentarzy:

  1. A jest jakaś różnica w smaku?
    Nie,bo próbowałam.I wolę grubiej ścierane,które mają większe kawałki ziemniaków.
    Ale te wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglądają lubię różne placki.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chyba wolę ścierane, ale to też zależy jak bardzo się zmiksuje masę - ale oczywiście smaka to mi narobiłaś i pewnie wieczorem będę trzeć :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ziemniaczane placki. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne są takie placuszki, mają zupełnie inną konsystencję :)
    Ja robię je w Thermomixie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. AMBER ,PYZA ja nigdy nie miksuję na lak ale jak Amber zauważyła nie ma dla mnie różnicy czy tarte czy miksowane ,jak mam tak 1 kg do starcia to jednak wolę mikser:)
    AGATKO dziękuję to tak jak ja:)
    SYVVIA to tak jak dla mnie:)
    DOMI ale masz fajnie thermomix fajna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też nie widzę różnicy. ;) Moja mama zawsze sobie ułatwiała w ten sposób, bo tak jak Ty była Królową Ula! ;) Twoje takie ładne, grubiutkie, idealne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepiej lubimy na słono jednak:)
    ja zawsze ścieram ziemniaki na tarce, ale mąż właśnie ułatwia sobie zadanie malakserem:)

    kulinarnyoliwek.blox.pl


    pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki, wolę co prawda tarte, na szczęście mam tarkę w maszynce do mięsa:) I lubię na słono z gzikiem:) Pyszności! I Pewnie przez Ciebie jutro będę trzeć...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam!:)
    Uwielbiam placki ziemniaczane.

    Nie odpowiedziałas na moje zapytanie pod zupą meksykańską a bardzo chciałabym wiedzieć.

    pozdrawiam,
    a i dodałam cię do ulubionych mam nadzieję, że ci to nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...